fbpx

La data de 18 martie 2020, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a luat decizia de a organiza şi efectua procedurile de achiziţii publice prin negocieri directe fără publicare a anunţului de participare, a unor loturi de echipament medical în scopul combaterii infecţiei COVID-19.

Totodată, și prin Hotărîrea Guvernului nr. 665/2016 pe durata stării de urgenţă, s-a permis instituţiilor medico-sanitare publice republicane, municipale şi raionale, achiziţionarea medicamentelor, altor produse de uz medical şi dispozitive medicale, necesare pentru prevenirea şi controlul infecţiei COVID-19, în sumă de până la 800.000 lei, prin negocieri directe fără publicarea anunţului de participare.

Înțelegem că autorităților le revine o sarcină complicată de a gestiona o situație de criză pentru care Republica Moldova nu a fost pregătită. Depășirea acestei crize va fi posibilă doar prin acțiuni și eforturi comune cu cetățenii, iar eficiența acțiunilor întreprinse depinde foarte mult de modul în care populația va înțelege și va accepta deciziile autorităților.

Astfel, considerăm că este oportun și important de a crea o comisie de lucru, de experți independenți din societatea civilă, care să dedice timp și expertiză, urmând drept obiectiv – transparență maximă, timp în care autoritățile se pot concentra pe eforturile de gestionare a crizei. 

Susținem inițiativa: Vrem transparența achizițiilor de urgență și îndemnăm cetățenii să semneze petiția pentru crearea acestui grup de monitorizare, care nu va fi în nici o formă sub controlul politic sau administrativ al guvernării. Această comisie urmează să vină în ajutorul autorităților, nu să zădărnicească eforturile lor, pentru a interacționa cât mai eficient cu societatea, prin transparență și deschidere. Doar așa putem să ne asigurăm că statul acționează pentru a proteja cetățenii și nimeni nu își face propriile interese ascunse sub acoperirea stării de urgență.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *