fbpx

Programul „Instigare la democrație: Primării transparente și digitale”

Învățăm să practicăm democrația așa cum a fost gândită!

Primării transparente și digitale

O primărie modernă trebuie să răspundă eficient și proactiv la necesitățile locuitorilor. Cetățenii sunt atât beneficiari ai serviciilor, dar și resurse cu care putem colabora, pentru a îmbunătăți aceste servicii.
Locuitorii trebuie informați despre activitatea localității, inclusiv cu cât mai multe date și cifre, dar și echipați cu instrumente necesare de colaborare cu autoritățile.

Foto: Programul Insitigare la Democrație pentru activiști. Ediția II

Despre program

„Instigare la democrație. Primării transparente și digitale” este un program de instruire și mentorat pentru Administrațiile Publice Locale unde analizăm și implementăm instrumentele prin care sporim standardele de transparență instituțională și implicare a cetățenilor în procesele decizionale.
Ne propunem să colaborăm cu 5 primării din toată țara și să lucrăm cot la cot cu 25 de funcționari pentru a organiza împreună consultări publice mai eficiente și mai bine gestiona solicitările de informații și petițiile. Vom lucra și pe subiectul digitalizării instituțiilor, vom pune în practică instrumentele proactive prin care vom face paginile web mai accesibile și vom lucra cu datele deschise pe care la avem la îndemână.

Dacă ești funcționar/ă public/ă într-o primărie sau consiliu local sau municipal și vrei să contribui la îmbunătățirea calității accesului la informații pentru cetățeni și la digitalizarea instituției– aplică la programul nostru.

Unde și când?

Programul se va desfășura în format mixt, online și offline. Instruirile offline vor avea loc în perioada martie-aprilie 2023, urmate de sesiuni de mentorat pe parcursul verii.

Despre ce e programul?

Activitățile CPR se bazează pe „Metodologia de audit și planul de acțiuni pentru îmbunătățirea nivelului de transparență și participare instituțională”.
Programul este împărțit în trei etape:

1. CPR va efectua un audit de transparență instituțională și participare a cetățenilor în procesele de luare a deciziilor;
2. CPR va oferi pachete de sprijin instituției prin training-uri, workshop-uri și mentorat pentru angajații implicați în procesele de transparență, participare, comunicare și luare a deciziilor;
3. CPR va oferi asistență instituției în dezvoltarea unui plan de acțiuni pentru îmbunătățirea nivelului de transparență, accesibilitate a informației și digitalizare. Primăriile și consiliile locale selectate vor implementa metodologia pentru sporirea transparenței, cu ajutorul unui/ei mentor/e.

Foto: Instruirile din a doua ediție a școlii

În rezultatul programului, funcționarii publici vor cunoaște mai bine:

În rezultatul programului, funcționarii publici vor cunoaște mai bine:
Cum să comunice eficient cu cetățenii;
Cum să organizeze transparent consultări publice și să implice mai bine cetățenii în procesele de luare a deciziilor;
Cum să gestioneze solicitările de informații și petițiile adresate instituției atât în format fizic, cât și digital;
Cum să mențină o pagină web actualizată și accesibilă pentru cetățeni și parteneri externi;
Cum să lucreze cu bugete, cifre și date deschise pentru a le publica într-un mod mai simplu și ușor de înțeles pentru locuitori.
La finalul programului, fiecare instituție participantă, asistată de trainerii și mentorii CPR pe durata întregului proces, va realiza raportul și planul de acțiuni pentru transparență, va organiza minim o consultare publică, va dezvolta și va actualiza lista părților interesate și își va actualiza pagina web și datele deschise deținute.

Cunoaște trainerii și mentorii programului

240215875_10215988342660547_7392847750801280906_n
Andrei Lutenco

Andrei este jurist în domeniul drepturilor omului, cu experiență în dezvoltarea și implementarea proiectelor și inițiativelor în domeniile accesului la informației și transparenței, protecției drepturilor și libertăților fundamentale și dezvoltării instituțiilor democratice. Ca și instructor și mentor s-a axat pe instrumentele de acțiune democratică, drepturile omului și aplicarea lor în practică, dezbaterile și discursul public.
Andrei este coordonator de programe în cadrul Centrului de Politici și Reforme.

Dan Nicorici photo
Dan Nicorici

este expert în guvernare electronică și are experiență de peste 5 ani în dezvoltarea și implementarea proiectelor de implicare civică, acces la informație, transparență, antreprenoriat onest și transformare digitală.
Dan este coordonator de proiecte și activează în cadrul Centrului de Politici și Reforme din 2017.

64537312_1060310354157767_3605364237397917696_n

Vlada Ciobanu

are experiență de peste 10 ani în implementarea programelor de dezvoltare locală. A realizat zeci de instruiri pe subiectele de: dezvoltare și implementare campaniilor de advocacy, scriere, comunicare și dezvoltare de mesaj de campanie, fundraising și crowdfunding.
Vlada este coordonatoare de programe în cadrul Centrului de Politici și Reforme și în cadrul asociației obștești „Primăria Mea”.

elena_varta_png

Elena Varta

are experiență în consultanță internațională, analiza politicilor publice și a reglementărilor economice, studii de piață și analize de impact, advocacy, promovarea investițiilor private și management de proiecte. Elena este directoare de programe în cadrul Centrului de Politici și Reforme din 2017.

Eligibilitate: Cine poate aplica?

La program se pot înscrie primăriile din toate regiunile țării, indiferent de numărul locuitorilor, funcționarii publici interesați de domeniul transparenței și accesului la informații, care lucrează la o primărie sau consiliu local. Încurajăm să aplice funcționarii care activează în domeniul comunicării publice, resurse umane, petiții și audiență, etc.

Nu e important să aveți experiență în acest domeniu, va fi apreciat interesul și motivația de a participa.
Pentru a participa, completează formularul (îți va lua doar 5 minute) până în data de 10 martie.

Foto: Instruirile din a doua ediție a școlii

Aplică la programul nostru până pe 21 martie (termen limită extins)

Dacă aveți întrebări sau neclarități, nu ezitați să ne sunați la numărul de telefon +37360077763 sau să ne scrieți un mesaj pe e-mail: cpr.moldova@gmail.com. Persoană de contact: Dan Nicorici

Acest program este implementat de Centrul de Politici și Reforme (CPR Moldova) în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului la informație și promovarea transparenței instituționale”, cu susținerea National Endowment for Democracy (NED).