Pentru noi, ca și pentru toată lumea, 2020 a fost un an plin de încercări și surprize. Ne-am adaptat, am urmărit îngrijorați lipsa gestionării pandemiei de către autorități, am solicitat acțiuni și am propus soluții. Iată ce am făcut în acest an.
În 2020 am scris 30 de articole cu peste 45 de mii de vizualizări
Top 6 articole citite în 2020 sunt:
Am scris despre transparență și acces la informații, corupție, întreprinderi de stat, abuzurile comise de autoritățile din R. Moldova, despre eșecurile mai multor reforme și nu numai.
Am început anul cu un material despre comunicarea online ineficientă a adminsitrațiilor publice locale, precum: informația neactualizată, documente lipsă, transparență bugetară redusă etc.
A urmat un material despre persoanele publice cu identitate dublă.
Am scris și despre interceptările ilegale, despre programul cetățenie prin „investiții” și secretizarea informațiilor legate de beneficiarii acestuia, despre activitatea companiei Metalferos și abaterile comise de conducerea societății pe acțiuni.
Am publicat și un material despre cei cei 15 milioane de lei irosiți pentru implementarea votului electronic în legislativ și CMC.
N-am abandonat nici subiectul răpirii profesorilor turci. Am scris și despre procesul de judecată CPR vs Poliția de Frontieră și Ministerul Afacerilor Interne.
Am scris despre antreprenorii din R. Moldova: despre corupție și problemele antreprenorilor din regiuni, despre impactul și percepția corupției în rândul întreprinderilor mici și mijlocii, dar și despre percepția cetățenilor despre corupție.
Am revenit la subiectul legat de achizițiile publice: eșecurile reformei achizițiilor publice și problemele legate de procesul de achiziții publice.
Declanșarea pandemiei în primăvară ne-a determinat să ne adaptăm situației, așa încât am publicat mai multe materiale la subiect, precum:
- restricții și amenzi în pandemie și de ce autoritățile au eșuat în comunicarea cu cetățenii;
- achizițiile publice în pandemie: cât de eficient instituțiile publice cheltuie banii cetățenilor;
- despre organizarea protestelor pe timp de pandemie;
- despre regulile anti-pandemice în perioada sărbătorilor;
- despre necesitatea testării masive a populației;
- despre importanța avertizorilor de integritate în criza cauzată de COVID-19.
- despre introducerea Codului Roșu – Cod Roșu pentu majoritatea populației și restricții (doar)recomandate.
Am scris despre schemele de corupție și problemele legate de: comerțul stradal din Chișinău și de exportul de nuci, în baza mai multor interviuri și răspunsuri la solicitările adresate instituțiilor publice.
Am publicat o nouă sinteză despre alegerile parlamentare din România și ce promisiuni au făcut partidele românești.
La începutul anului, am organizat Conferința Anticorr: comunitatea împotriva corupției unde am găzduit peste 100 de invitați. În cadrul celor 4 paneluri am avut mai mult de 20 de vorbitori – reprezentanți ai societății civile, deputați, activiști, reprezentanți ai mediului de afaceri și jurnaliști care au vorbit despre cum poate comunitatea să se implice pentru ca să avem o țară cu mai puțină corupție. Am prezentat experiența Estoniei, modul în care ne pot ajuta instrumentele digitale și cum poți avea un business corect și responsabil în R. Moldova.
Evenimentul l-am organizat împreună cu partenerii noștri e-Governance Academy, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova și a Ministerului Afacerilor Externe Estonian.
Am lansat o pagină pe site dedicată pandemiei și un apel legat de necesitatea unei comunicări mai transparente și am adresat 10 întrebări Ministrei Sănătății.
Am inițiat o petiție privind amânarea alegerilor parlamentare noi în circumscripția nr. 38 (Hâncești). Petiția a avut 566 de semnatari.
Primăvara, am îndemnat sistematic cititorii noștri la autoizolare acasă, dacă pot să o facă, și la respectarea distanței sociale. Am publicat un mic dicționar de pandemie ce conține termeni apăruți în spațiul public odată cu răspândirea pandemiei.
Am lansat o petiție comună cu WatchDog.md: Cerem mai multe teste și testări COVID-19. Am cerut procurarea a 100 mii teste, deschiderea a l5 laboratoare în regiuni și ridicarea capacității de testare. Petiția a avut peste 2680 de semnatari. Cu această ocazie am publicat un articol și un video.
Am organizat o campanie pe pagina noastră de facebook pentru a face auzită vocea medicilor în ceea ce privește abuzurile și neregulile din sistemul medical, dar și lipsa echipamentelor, a medicamentelor și testelor COVID-19 pentru personalul medical.
Am realizat un video despre achizițiile publice în pandemie și despre ineficiența cheltuirii banilor cetățenilor.
La cinci luni de la primele cazuri confirmate de COVID-19 în Republica Moldova, am cerut transparență, comunicare eficientă și măsuri chibzuite pentru a stopa răspândirea virusului și am adresat o solicitare de informație autorităților, cerându-le răspunsul la un șir de întrebări importante.
Am înaintat Parlamentului 3 inițiative legislative
CPR a elaborat o inițiativă pentru promovarea aplicării avertizărilor în loc de amenzi pentru agenții economici la primele abateri fiscale. Inițiativa a fost preluată și înaintată de către deputații din Parlamentul Republicii Moldova: Dumitru Alaiba, Radu Marian și Galina Sajin.
Și în acest an am promovat transparența și ne-am opus secretizării tot mai multor tipuri de informații, sub diverse pretexte – protecția datelor cu caracter personal, secretul de stat, secretul comercial sau fiscal. De această dată am redactat o inițiativă legislativă privind desecretizarea informației despre impozitele achitate de contribuabili, ca măsură de prevenire a evaziunii fiscale. Propunerea noastră a fost înaintată cu titlu de inițiativă Parlamentului Republicii Moldova.
O altă inițiativă legislativă ține modificarea articolului privind îmbogățirea ilicită din Codul Penal, care are scopul să deblocheze juridic implementarea acestui articol.
Am înaintat către Parlamentul Republicii Moldova o solicitare de interpretare a actelor normative, prin care am cerut ca solicitarea de informație să fie interpretată diferit de petiție. După răspunsul parvenit de la Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului , am condamnat inacțiunea Parlamentului atunci când se atentează la dreptul constituțional la informație, iar legile adoptate de legislativ sunt interpretate și aplicate arbitrar.
Zona Zero: comunitatea afacerilor oneste (zonazero.md)
Zona Zero, comunitatea businessului onest și a cetățenilor responsabili, are peste 30 noi aderenți. Am continuat să promovăm membrii Zonei Zero în cadrul mai multor materiale scrise și video.
Unul din panelurile Anticorr i-a avut drept vorbitori pe antreprenorii din comunitate. Discuțiile au fost dedicate unor subiecte, precum: transparența în afaceri în contextul R. Moldova; concurența neloială; stereotipurile legate de imaginea antreprenorilor și ce poate face comunitatea de afaceri pentru a promova un comportament integru și responsabil în rândul membrilor săi.
Am lansat un ghid de bune practici pentru agenții economici în cazul controalelor fiscale, în care-am explicat ce trebuie să facă un agent economic în cazul în care organul de control comite abateri și care sunt mijloacele de contestare a deciziilor organelor fiscale.
Am inițiat câteva campanii, precum Susține afacerile oneste, Recomandă o afacere onestă și Cere bonul fiscal. Am publicat mai multe scurte articole: motive pentru a fi onest și responsabil în afaceri; comerț stradal cu probleme în Chișinău; de ce este important să soliciți și să păstrezi bonul de casă; sunt obligați agenții economici să asigure plata cu cardul bancar?
Am participat la conferința Startup Week Moldova 2020, unde am vorbit, împreună cu antreprenori din comunitate, despre inițiativa Zona Zero. Am realizat un live despre afacerile oneste pe timp de criză în cadrul căruia am încercat să identificăm impedimentele și problemele actuale, dar și riscurile pentru businessul mic și transparent în timpul crizei cauzate de pandemie.
Colega noastră, Elena Druță, a acceptat o nouă provocare și s-a regăsit în lista consilierilor Președintei Maia Sandu, fiind responsabilă de aspectele ce țin de relațiile cu diaspora.
Între timp, ne-am ales cu noi colegi.
Radu Mîrza s-a alăturat echipei CPR în luna decembrie. Radu este doctor în drept european și internațional și va face parte din programul Justiție și Drepturile Omului al CPR Moldova.
Iar Serghei Merjan este, începând cu primăvara lui 2020,expert asociat CPR Moldova în domeniul achizițiilor publice.
Le urăm celor trei mult succes!
Vezi toată echipa aici.
Echipa CPR vă urează sărbători fericite și un an nou cât mai bun.
Urmăriți-ne pe Facebook, Twitter și Instagram.
Aici te poți abona la materialele noastre.