fbpx

Ediția II a Școlii „Instigare la democrație”

Învățăm să practicăm democrația așa cum a fost gândită!

Ce înseamnă democrația aplicată?

Să cunoști cum îți sunt cheltuite impozitele și să poți influența deciziile despre aceste cheltuieli.
Să știi cum să faci ca pe strada ta să apară iluminarea nocturnă sau ca în parcul din localitatea ta să apară bănci.
Să poți urmări cum se desfășoară alegerile și să raportezi abuzurile.
Să fii un cetățean/ă activ/ă, dar și ingenios/ingenioasă și creativ/ă.
Să obții informație care te interesează de la autorități oricând ai nevoie de ea.
Să știi cum să contribui singur la îmbunătățirea propriei vieți și a vieții comunității din care faci parte.
Să te mobilizezi pe timp de criză pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie.

Foto: Absolvirea programului „Instigare le Democrație” Ediția I din 2019

Ce este „Instigare la democrație”?

Un program online și offline de învățare a metodelor și instrumentelor de acțiune democratică. Timp de 4 luni vom trece prin câteva module de instruire și ateliere practice, pentru ca, în final, să poți implementa cu ghidarea unui/ei mentor/e propria inițiativă în localitatea ta.

Dacă ești activist/ă civic/ă, membru/ă a unei asociații obștești sau inițiative comunitare sau, pur și simplu, vrei să contribui la îmbunătățirea comunității tale, să participi la luarea deciziilor și să știi să-ți protejezi drepturile – aplică la programul nostru.

Află mai multe despre ediția precedentă a programului și inițiativele civice ale participanților pe democratie.cpr.md.

Unde și când?

Programul se va desfășura în format mixt online și offline, în perioada septembrie – decembrie 2022.

Despre ce e programul?

Împreună cu instructorii/oarele și mentorii/ele „Instigare la democrație” vei învăța să utilizezi instrumentarul unui/ei cetățean/e activ/e – drepturile și libertățile pe care le ai, instrumentele legale și practice prin care poți face o schimbare.

Vei învăța și exersa cum să faci o echipă, cum să cooperezi cu autoritățile pentru rezolvarea problemelor, dar și cum să acționezi când autoritățile nu sunt cooperante.

În rezultatul programului:

– Cum să comunici cu Primăria folosind instrumente variate ca solicitările de informație, consultările publice sau petițiile;
– Cum să mobilizezi comunitatea în jurul unei probleme și să creezi o echipă;
– Cum să elaborezi și implementezi campanii de comunicare – online și offline, inclusiv folosind instrumente digitale de implicare civică;
– Cum să dezvolți un proiect și să comunici cu partenerii;
– Cum să faci fundraising și crowdfunding;
– Și alte cunoștințe, în funcție de necesitățile participanților/elor.

Foto: Instruirile din prima ediție a școlii

Mai mult, vom vorbi și despre cum să te mobilizezi și să-i mobilizezi pe alții în timp de criză, cum să ajuți pe cei care au nevoie de asistență și să contribui la o societate rezistentă la șocuri și schimbări neașteptate.

Programul e împărțit în două etape – una în care vor avea loc sesiunile de instruire și atelierele și alta, practică, în care echipele participanților, împreună cu un/o mentor/ă, vor implementa inițiative civice selectate în comunitățile lor.

Agenda programului și zilele de instruire vor fi discutate cu participanții selectați. Toți participanții trebuie să fie disponibili să participe la toate sesiunile școlii și să se pregătească de sesiuni și ateliere. Timpul estimativ total pe care îl veți dedica programului (în afara lucrului practic asupra inițiativelor) este de 5 zile.

Absolvenții programului vor avea oportunitatea de a primi o susținere de până la 15 000 lei în baza unui concurs de selectare, pentru a planifica și implementa inițiative în comunitatea lor.

Cunoaște trainerii și mentorii programului

240215875_10215988342660547_7392847750801280906_n

Andrei Lutenco

Andrei este jurist în domeniul drepturilor omului, cu experiență în dezvoltarea și implementarea proiectelor și inițiativelor în domeniile accesului la informației și transparenței, protecției drepturilor și libertăților fundamentale și dezvoltării instituțiilor democratice. Ca și instructor și mentor s-a axat pe instrumentele de acțiune democratică, drepturile omului și aplicarea lor în practică, dezbaterile și discursul public.
Andrei este coordonator de programe în cadrul Centrului de Politici și Reforme.

Nicorici-Dan-photo

Dan Nicorici

este expert în guvernare electronică și are experiență de peste 5 ani în dezvoltarea și implementarea proiectelor de implicare civică, acces la informație, transparență, antreprenoriat onest și transformare digitală.
Dan este coordonator de proiecte și activează în cadrul Centrului de Politici și Reforme din 2017.

64537312_1060310354157767_3605364237397917696_n

Vlada Ciobanu

are experiență de peste 10 ani în implementarea programelor de dezvoltare locală. A realizat zeci de instruiri pe subiectele de: dezvoltare și implementare campaniilor de advocacy, scriere, comunicare și dezvoltare de mesaj de campanie, fundraising și crowdfunding.
Vlada este coordonatoare de programe în cadrul Centrului de Politici și Reforme și în cadrul asociației obștești „Primăria Mea”.

FB_IMG_1662626683512

Andrei Cebotari

este licențiat în drept, având o vastă experiență în elaborarea politicilor în domeniul integrității și anticorupție. Activează în echipa Centrului de Politici și Reforme din 2018. Din 2020 oferă consiliere juridică în activitatea legislativă. Din februarie 2022 a fost desemnat de Parlament membru Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societății civile pe un mandat de 4 ani. Ca și instructor s-a specializat pe subiectele de transparență, anticorupție, achiziții și investigații.

Eligibilitate: Cine poate aplica?

Participanți din toate raioanele Moldovei, persoanele strămutate din Ucraina, orice altă persoană aflată în Republica Moldova.
Orice cetățean cu atitudine civică care vrea să se implice în procesul de luare a deciziilor în comunitatea sa, să mobilizeze comunitatea pentru rezolvarea problemelor și să militeze pentru drepturile omului. Cei interesați în proiect pot aplica individual sau în echipe de până la 5 oameni. Nu e important dacă ai sau nu experiență precedentă în proiecte similare, contează să ai interes și motivație.

Organizatorii cursului aderă principiile egalității de gen și a reprezentării echitabile a femeilor în societate, a diversității și nediscriminării. Încurajăm persoanele cu dizabilități, precum și reprezentanții minorităților etnice și religioase, persoanele LGBTQI, persoanele ce trăiesc cu HIV, refugiații și alți non-cetățeni să aplice la programul nostru.

Foto: Instruirile din prima ediție a școlii

Aplică la programul nostru pînă pe 14 septembrie

Toate activitățile programului vor avea loc în limbile română și rusă.

Activitățile sunt implementate de către Centrul de Politici și Reforme (CPR) și Democracy Reporting International (DRI) în cadrul proiectului Școala „Instigare la Democrație”, ediția a II-a, finanțat de Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei.