fbpx

Context

Încasarea, uneori prin judecată, a zeci de mii de lei de la studenții bugetari care sunt exmatriculați, decid să-și întrerupă studiile, sau refuză să lucreze pentru stat după absolvire, ridică probleme de ordin legal și moral. O hotărîre de Guvern de aproape douăzeci de ani vechime dă bătăi de cap nu doar studenților care se trezesc cu datorii enorme, dar și universităților, care nu știu cum să acționeze sub presiunea statului și în lipsa instrumentelor legale. CPR Moldova încearcă să facă claritate și să găsească soluții. Pentru aceasta am expediat zeci de solicitări de informații, am organizat discuții publice cu actorii vizați pentru a înțelege mai bine problema dar și o dezbatere publică în care am căutat soluții.

3 martie 2019

Mi se cere 50.000 de mii pentru prestarea unor servicii inexistente ne-a scris un fost student pe faracoruptie.md, semnalând o problemă cunoscută de mult.

2 aprilie 2019

CPR Moldova publică cercetarea “ARBITRAR ȘI INJUST: STATUL CONTRA STUDENȚILOR BUGETARI”. În care analizăm problema și încercăm propunem primele soluții.

10 aprilie 2019

CPR Moldova expediază solicitări Ministerului Educației Culturii și Cercetării (MECC) și către toate universitățile din țară pentru a afla:

  1. cum instituțiile calculează volumul cheltuielilor pentru instruirea studentului care urmează a fi restituită de acesta în cazul exmatricularii sau neprezentării la locul de muncă conform repartizării.
  2. În baza cărei metodologii se efectuează această procedură.
  3. Numărul studenților care au fost plasați în câmpul muncii în baza contractului.
  4. Numărul studenților care au întors valoarea contractului.

23 mai 2019

CPR Moldova organizează discuția publică “Studenții bugetari și statul: drepturi și responsabilități” unde au participat studenții afectați de problemă, rectorii și reprezentanții administrației AMTAP, UPS „Ion Creangă” și Universitatea de Stat de Educatie Fizica si Sport și deputații în Parlament Dan Perciun și Radu Marian.

23 mai 2019

CPR Moldova co-organizează Dezbaterea publică: “Statul împotriva studenților bugetari” în parteneriat cu Clubul de Dezbateri. Live-ul de la dezbatere poate fi văzut aici.

11 iulie 2019

CPR Moldova publică soluțiile elaborate în urma analizei și cercetării problemei, dar și după consultările cu actorii implicați. Astfel, credem că Hotărârea de Guvern 923 și prevederile analogice din Legea cu privire la ocrotirea sănătății (art. 14, alin. 5 și 6) trebuiesc anulate.