fbpx

Context

În data de 6 martie 2017 Partidul Democrat din Moldova a venit cu inițiativa de modificare a sistemului electoral din cel proporțional în bază de liste de partid în unul majoritar în baza circumscripțiilor uninominale. Această inițiativă a ajuns imediat să domine agenda publică din primăvara anului 2017. Campania agresivă de promovare a inițiativei legislative a ridicat suspiciuni despre intenția reală din spatele acesteia. Principala îngrijorare era că, în ajunul alegerilor parlamentare din 2018, partidele de guvernământ conștiente de ratingurile lor joase, vor să influențeze regulile jocului în propria favoare.

CPR Moldova a contribuit la sensibilizarea societății și a partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova despre pericolele acestei reforme, dar și a propus soluții alternative. 

20 februarie 2017

Anticipând inițiativa, am lansat un studiu minuțios despre felul în care modificarea sistemului electoral va avantaja mai ales partidele cu finanțare netransparentă și cu resurse administrative și financiare generoase. 

Prin aceast studiu, am îndemnat partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova să descurajeze orice inițiativă de modificare a sistemului electoral și, în continuare, să susțină edificarea statului de drept, pluralismul politic, libertatea și independența mass-media în Republica Moldova:

„Până la inițierea oricăror discuții cu privire la modificarea sistemului electoral, Republica Moldova are nevoie de implementarea unor acțiuni-cheie, și anume: 
• asigurarea unei transparențe reale a procesului de finanțare a partidelor politice și reducerea considerabilă a pragului maxim per donație; 
• demonopolizarea și depolitizarea mass-media și a pieței de publicitate; 
• scoaterea justiției de sub controlul oligarhiei și politicului; 
• asigurarea protecției efective a tuturor forțelor de opoziție, condamnarea și neutralizarea tentativelor de denigrare și persecutare a acestora.” 

14 martie

Proiectul privind introducerea sistemului uninominal este înregistrat în Parlament.

15 martie

Parlamentul solicită oficial opinia Comisiei de la Veneția.

5 aprilie

Am inițiat o campanie de informare a populației despre riscurile introducerii unui sistem electoral uninominal sau mixt. Membrii echipei CPR, împreună cu câțiva voluntari sau deplasat în diferite localități pentru discuții directe cu cetățenii.

11 aprilie

Am inițiat un apel comun din partea mai multor organizații neguvernamentale cu expertiză în domeniu. Apelul este adresat partenerilor de dezvoltare și e disponibil și pe www.freemoldova.org

3 mai

Două grupuri parlamentare din Parlamentul European lansează un apel comun care condamnă intenția de schimbare a sistemului electoral în Republica Moldova:

„Orice încercare a Partidului Democrat de a schimba sistemul electoral fără sprijinul total al opoziției și al societății civile va determina Partidului Popular European și Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa să ceară suspendarea finanțării europene”.

4 mai

În contextul dezbaterilor asupra sistemului electoral și al necesității evidente de schimbare a clasei politice, CPR Moldova lansează o soluție de alternativă care ar duce la apariția de noi forțe pe scena politică din Republica Moldova – simplificarea procedurii de înregistrare a partidelor.

5 mai

Deși speakerul parlamentului Andrian Candu a promis că proiectul de lege despre modificarea sistemului electoral nu va fi votat fără opinia Comisiei de la Veneția, Parlamentul, cu încălcarea procedurilor și în condiții de intransparență, votează în prima lectură, două proiecte de lege – proiectul Partidului Democrat privind introducerea sistemului electoral uninominal și proiectul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova privind introducerea sistemului electoral mixt. 

În aceeași zi, societatea civilă începe proteste pașnice, zilnic, în fața Parlamentului. CPR a fost una din organizațiile care s-au alăturat efortului de sensibilizare a opiniei publice prin acțiuni de protest. 

Împreună cu alte organizații ale societății civile, am semnat încă o declarație: „Majoritatea parlamentară intenționează să modifice sistemul electoral cu încălcarea legislației și a bunului simț, subminând principiile democrației”. 

14 mai

Protest pașnic din fața Parlamentului, cu 3-5 mii de participanți.

Au fost constatate mai multe încălcări din partea autorităților care au întreprins deschis acțiuni pentru a împiedica oamenii să se alăture manifestației, astfel încălcând dreptul oamenilor la întruniri pașnice.

19 mai

CPR Moldova subsemnează o declarație de condamnare a atacurilor asupra organizațiilor societății civile.

24 mai

Drept urmare a acțiunilor autorităților de descurajare a protestelor pașnice, CPR lansează un apel către Guvern, solicitând o luare de atitudine față de încălcarea dreptului oamenilor la libera întrunire, investigarea acțiunilor și inacțiunilor autorităților în acest sens și neadmiterea pe viitor a unor asemenea practici:

„Atunci când cei care ar trebui să aplice legea o încalcă, statul eșuează în fața propriilor cetățeni”.

8 iunie

CPR Moldova publică în adresa Comisiei de la Veneția o analiză despre contextul politic în care se promovează reforma electorală și consecințele acesteia pentru democrația din Republica Moldova.

9 iunie

În ajunul protestului organizat de societatea civilă pe 11 iunie 2017 am publicat o notă informativă despre dreptul fundamental la libertatea întrunirilor. În aceasta am reamintit autorităților și celor care intenționează să participe la prosteste despre cele mai importante aspecte ale acestui drept.

12 iunie

CPR Moldova avertizează, în cadrul unui interviu pentru Radio France Internationale România, despre riscurile pentru democrația din Republica Moldova, asociate cu modificarea legislației electorale.

11 iunie

Urmare a protestului pașnic organizat de societatea civilă în 11 iunie 2017, participanții au adoptat o declarație împotriva schimbării sistemului electoral. Documentul a fost transmis instituțiilor media și partenerilor externi ai Republicii Moldova. 

12 iunie

CPR Moldova avertizează, în cadrul unui interviu pentru Radio France Internationale România, despre riscurile pentru democrația din Republica Moldova, asociate cu modificarea legislației electorale.

26 iunie

CPR Moldova cosemnează un articol pentru publicația britanică bne IntelliNews, în care argumentează faptul că reforma electorală planificată va pune în pericol democrația, drepturile omului, libertatea de exprimare, lupta cu corupția și investigarea crimelor financiare.

„Modificarea sistemului electoral este văzută de mulți drept o acțiune în interesul unui număr restrâns de oligarhi, nu al cetățenilor Republicii Moldova”..

3 iulie

CPR Moldova publică un material informativ cu privire la etapele unei reforme electorale ca rezultat al unui consens larg în societate.

20 iulie

Parlamentul votează schimbarea sistemului electoral în a doua lectură, cu încălcări de procedură, cu minimum de transparență și sfidând opinia Comisiei de la Veneția. 

Proiectul final a fost publicat cu 24 de ore înaintea votului, iar procedura de vot a durat doar patru minute. 

Proiectul a fost susținut de 74 din 101 deputați, membri a trei fracțiuni parlamentare: Partidul Democrat din Moldova, Partidul Popular European și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. 

Are loc un nou val de proteste pașnice.

25 iulie

CPR Moldova continuă sensibilizarea publicului cu privire la riscurile pe care le reprezintă noul sistem electoral pentru democrația și pluralismul din Republica Moldova printr-o campanie online cu titlul generic „Sistemul mixt este…

25 iulie

CPR Moldova continuă sensibilizarea publicului cu privire la riscurile pe care le reprezintă noul sistem electoral pentru democrația și pluralismul din Republica Moldova printr-o campanie online cu titlul generic „Sistemul mixt este…

3 octombrie

CPR Moldova lansează o adresare către partenerii de dezvoltare, semnată de mai multe ONG-uri din Republica Moldova, cu privire la starea reformelor susținute prin contribuția contribuabililor străini.
Prin această adresare, am solicitat sistarea susținerii financiare pentru sectoarele ce nu au înregistrat rezultate în domeniul reformelor, până la o evaluare deplină a utilizării fondurilor și impunerea unor indicatori de perfomanță clari și verificabili pentru finanțările curente și viitoare.

11 octombrie

UE anunță că nu va mai transfera fonduri pentru bugetul de stat moldovean pentru a susține reformele în sectorul justiției.

UE a urmărit cu atenție procesul de implementare a reformelor și a notat că autoritățile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției în anii 2014 și 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor și a personalului, reformele necesare nu au fost implementate. Ca rezultat, progresul înregistrat nu a fost suficient. 

Acest lucru înseamnă că autoritățile din Republica Moldova nu au îndeplinit condițiile UE pentru a primi un ultim transfer financiar în cadrul programului de reforme a sectorul justiției, în valoare de 28 milioane EUR.

8 noiembrie

CPR Moldova co-semnează un apel public privind transparența limitată și deficiențele constatate în procesul de adoptare a proiectului hotărârii privind constituirea circumscripțiilor uninominale.

Organizațiile societății civile semnatare își exprimă îngrijorarea privind transparența limitată a activității Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente și solicită Guvernului ca proiectul de hotărâre privind constituirea circumscripțiilor uninominale să fie supus consultărilor publice. 

14 noiembrie

În cadrul emisiunii „Important”, difuzată de postul TVC 21, Iurie Ciocan, Șeful Centrului de Implementare a Reformelor (creat de către Guvernul Republicii Moldova), a confirmat mai multe dintre motivele pentru care CPR Moldova, alături de alte ONG-uri, a fost, de la bun început, împotriva introducerii sistemului electoral mixt.

21 noiembrie

CPR Moldova s-a alăturat inițiativei civice privind anularea sistemului electoral mixt prin intermediului unui referendum legislativ, participând la conferința de lansare.

Inițiativa prevede:

  • Inițierea și desfășurarea unui referendum legislativ pentru abrogarea legii nr. 154 din 20 iulie 2017 prin care a fost adoptat sistemul electoral mixt;
  • Inițierea unor consultări publice largi pe baza unui proiect de lege elaborat de experții din societatea civilă și promovarea acestuia pe cale parlamentară, acesta vizând îmbunătățirea sistemului electoral proporțional și a legislației electorale în general

Am făcut apel către toți cetățenii, toate organizațiile obștești și partidele politice să se implice în grupul de inițiativă pentru colectarea celor peste 200 mii semnături necesare inițierii referendumului legislativ. De asemenea, am solicitat organizațiilor internaționale și locale specializate să monitorizeze constituirea și activitatea grupului de inițiativă, organizarea și desfășurarea referendumului.

23 noiembrie

CPR Moldova a participat în cadrul emisiunii „Politica”, difuzată de canalul de televiziune TV8, dedicată inițiativei civice de lansare a referendumului legislativ privind abrogarea sistemului electoral mixt.

1 decembrie

În cadrul emisiunii „Important”, de la TVC 21, Iurie Ciocan, director al Centrul de Implementare a Reformelor, de pe lîngă Guvernul Republicii Moldova, a confirmat mai multe dintre motivele pentru care CPR Moldova, alături de alte ONG-uri, a fost, de la bun început, împotriva introducerii sistemului electoral mixt. Pe unele le-a confirmat direct, iar pe altele nu le-a infirmat. 

Aceste prevederi, luate împreună, vor afecta negativ pluralismul și democrația din țara noastră.

Iurie Cecan s-a referit explicit la patru subiecte despre care am bătut alarma – votul tinerilor, votul diasporei, crearea circumscripțiilor și legitimitatea unei persoane devenită deputat din primul tur (acumulând numărul cel mai mare de voturi față de contracandidații săi, chiar dacă a acumulat mult sub 50%).

CPR Moldova a realizat un spot video ce compilează declarațiile dlui Ciocan în acest sens.

30 noiembrie

CPR Moldova a participat în cadrul celei de-a II-a conferințe de presă a grupului de inițiativă pentru inițierea referendumului legislativ privind abrogarea sistemului electoral mixt.

În cadrul conferinței au fost prezentate publicului aspectele organizatorice asociate inițiativei

1 decembrie

În cadrul emisiunii „Important”, de la TVC 21, Iurie Ciocan, director al Centrul de Implementare a Reformelor, de pe lîngă Guvernul Republicii Moldova, a confirmat mai multe dintre motivele pentru care CPR Moldova, alături de alte ONG-uri, a fost, de la bun început, împotriva introducerii sistemului electoral mixt. Pe unele le-a confirmat direct, iar pe altele nu le-a infirmat. 

Aceste prevederi, luate împreună, vor afecta negativ pluralismul și democrația din țara noastră.

Iurie Cecan s-a referit explicit la patru subiecte despre care am bătut alarma – votul tinerilor, votul diasporei, crearea circumscripțiilor și legitimitatea unei persoane devenită deputat din primul tur (acumulând numărul cel mai mare de voturi față de contracandidații săi, chiar dacă a acumulat mult sub 50%).

CPR Moldova a realizat un spot video ce compilează declarațiile dlui Ciocan în acest sens.

4 decembrie

CPR Moldova a participat în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, difuzată de canalul de televiziune JurnalTV, dedicată inițiativei civice de lansare a referendumului legislativ privind abrogarea sistemului electoral mixt.