fbpx

Ediția III a programului „Instigare la democrație”

Lucrăm împreună pentru comunități mai bune

Ce este „Instigare la democrație”

Un program de învățare a metodelor și instrumentelor de acțiune democratică. Timp de 4 luni vom trece prin câteva module de instruire și ateliere practice, pentru ca, în final, să poți dezvolta o propunere de proiect sau să poți implementa cu ghidarea unui/ei mentor/e propria inițiativă în localitatea ta.

Foto: Cercetarea în teren a problemei lipsei infrastructurii pentru pietoni pe str. Vadul-lui-Vodă, Chișinău

Eligibilitate: Cine poate participa?

Activiști/te civici/e, membri/e a unei asociații obștești sau inițiative comunitare sau cetățeni/e care vor să contribuie la îmbunătățirea comunității, să participe la luarea deciziilor și să știe cum să își protejeze drepturile.

Inițiative civice sau organizații neguvernamentale în curs de dezvoltare care au deja o idee de proiect și au nevoie de mentorat în dezvoltarea inițiativei lor, identificare de finanțare sau modalități de a face advocacy la nivel local sau național.

În rezultatul programului:

Activistele și activiștii vor avea un document cu o propunere de proiect, cu care pot aplica ulterior la mini granturile destinate absolvenților/telor programului;

ONG-urile și inițiativele civice vor putea realiza un proiect, cu o finanțare între 2000 și 5000 de euro, până la data de 15 decembrie 2023.

Foto: Activitate de salubrizare în satul Cuporani, ca parte a proiectului de instalare a unui teren de joacă.

Unde și când?

Programul se va desfășura în format mixt online și offline, în perioada septembrie – decembrie 2023.

Despre ce e programul?

Împreună cu instructorii/oarele și mentorii/ele „Instigare la democrație” vei învăța să utilizezi instrumentarul unui/ei cetățean/e activ/e – drepturile și libertățile pe care le ai, instrumentele legale și practice prin care poți face o schimbare.

Vei învăța și exersa cum să faci o echipă, cum să cooperezi cu autoritățile pentru rezolvarea problemelor, dar și cum să acționezi când autoritățile nu sunt cooperante.

Participanții și participantele vor învăța:

→ Cum să comunice cu Primăria și autoritățile centrale folosind instrumente variate ca solicitările de informație, consultările publice sau petițiile;

→ Cum să mobilizeze comunitatea în jurul unei probleme și să creeze o echipă;

→ Cum să elaboreze și implementeze campanii de comunicare;

→ Cum să dezvolte un proiect și să comunice cu partenerii;

→ Cum să facă fundraising și crowdfunding;

→ Cum să facă campanii de advocacy;

→ Cum să se mobilizeze și să-i mobilizeze pe alții în timp de criză;

→ Și alte cunoștințe, în funcție de necesitățile participanților/elor;

Sesiune de mentorat pentru echipele care lucrează pe problema lipsei infrastructurii pentru copii și tineri

Totodată, vor avea ocazia să te alături unei comunități de zeci de cetățeni/e care au absolvit programul.

Structura programului

Pentru activiști și activiste, programul e împărțit în două etape – una în care vor avea loc sesiunile de instruire și atelierele și alta, practică, în care echipele participanților, împreună cu un/o mentor/ă, vor dezvolta propuneri de proiect.

Pentru inițiative civice și organizații nou-formate, la fel vor fi sesiuni de instruire și mentorat în implementarea propunerilor de proiect. Și organizațiile participante vor putea primi un mini grant între 2 000 – 5 000 de euro.

Aplică la programul nostru pînă pe 12 septembrie

Activitățile sunt implementate de către Centrul de Politici și Reforme (CPR) și Democracy Reporting International (DRI) în cadrul proiectului Școala „Instigare la Democrație”, ediția a II-a, finanțat de Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei.