Autori: Echipa CPR Moldova
Context
În dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori și angajați ai liceului Orizont au fost ridicați din casele lor de către angajați ai Serviciului Informații și Securitate, duși într-o direcție necunoscută, iar în seara zilei, se zvonea că aceștia deja erau în penitenciarele din Turcia, fapt confirmat ulterior. Instituțiile statului au comunicat incoerent, s-au contrazis nu o dată – expulzare, extrădare, declararea unui străin indezirabil. CPR Moldova a analizat legalitatea acțiunilor instituțiilor statului și a descoperit abateri grave. Republica Moldova și-a încălcat propriile legi și convențiile internaționale din care face parte, condamnând șapte persoane la tratament inuman, probabil chiar tortură.
mai 2017
Pavel Filip, Premierul de atunci:
„Așteptăm experții din Turcia să vină și să ia legătura cu instituțiile de forță, cum ar fi Serviciul de Informații și Securitate sau Ministerul Afacerilor Interne.”
31 martie 2018
Directorul Liceului „Orizont”, Turgay Sen, a fost reținut pe Aeroportul din Chișinău. Poliția de frontieră a Republicii Moldova explica atunci că a fost reținut „la solicitarea organelor de drept”, dar a refuzat să spună despre care „organe de drept” anume este vorba.
Se întâmpla la două zile după ce serviciul turc de informatii, care se află sub controlul lui Erdogan, a reținut 5 profesori și un medic de la o rețea de școli din Kosovo. Autoritățile turce susțineau atunci că acea rețea de școli ar fi finanțată de Fethullah Gülen. În următoarea zi Prim-Ministrul Kosovo i-a demis pe ministrul de interne și șeful serviciilor secrete ale țării pentru deportarea turcilor.
La 27 iulie și în Mongolia a fost răpit un director al unei școli de origine turcă. Acesta urma sa fie extrădat în Turcia, însă autoritățile Mongoliei au împiedicat decolarea avionului de pasageri, deținut de armata turcească, care trebuia să îl transporte pe reținut. Nava a zburat fără acesta.
La scurt timp, directorul liceului „Orizont” din Chișinău, Turgay Sen, a fost eliberat.
6 septembrie 2018
SIS anunță că “Șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indici că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.” De asemenea, SIS a comunicat că “s-a confirmat existența riscului la adresa securității naționale” și că “SIS a colaborat în acest caz cu serviciile speciale din alte state.”
Cei șapte cetățeni turci erau angajați ai rețelei de licee Orizont din capitală și locuiau perfect legal, de mai mulți ani, în Republica Moldova. Unii dintre ei erau căsătoriți, aveau copii născuți în Moldova și erau integrați pe deplin în comunitatea locală.
6 septembrie 2018
Nicolae Eşanu, Secretar de stat la Ministerul Justiției:
„Sper că în mapele SIS există documente solide care justifică expulzarea cetăţenilor turci, pentru că din comunicatul lor (al SIS) rezultă că de o condamnare la CtEDO scăpăm doar dacă cei expulzaţi nu se vor adresa”
7 septembrie 2018
Johannes Hahn,
Comisar European pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere a cerut autorităților moldovene să respecte „statul de drept și toate procedurile judiciare” în legătură cu acest caz.
7 septembrie 2018
Șapte eurodeputați au trimis o scrisoare președintelui Igor Dodon și premierului Pavel Filip în care cer „eliberarea cetățenilor și investigarea cazului”, prezumându-se că, cel puțin șase din cei șapte profesori turci ar fi încă în Moldova (sursa: DW). Europarlamentarul Monica Macovei le-a cerut autorităților moldovene să intervină pentru a opri deportarea profesorilor turci „într-o țară în care viața le este pusă în pericol”.
8 septembrie 2018
Andrian Candu, Președintele Parlamentului de atunci:
„Am cerut organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din țară a 7 cetățeni străini. Cred că este foarte important să ne asigurăm că și în acest caz au fost respectate drepturile omului, normele naționale și cele internaționale. Comisia dl Eugen Carpov va audia conducerea SIS și va exa
8 septembrie 2018
Comisia parlamentară pentru securitatea națională, securitate și ordine publică, condusă de către Eugen Carpov, a desfășurat audieri cu ușile închise. Dl Carpov nu a prezentat comentarii publice cu privire la legalitatea acțiunilor din 6 septembrie 2018.
11 septembrie 2018
Andrian Candu:
„Nu e cuvîntul expulzare, dar e ceva… în fine e expulzare, sînt categorii și ale expulzării. Cu siguranță nu e extrădare, cu siguranță nu altele. Cei de la SIS au spus că au respectat procedurile legale”
septembrie 2018
Pavel Filip, Premierul de atunci:
„Cei din serviciile speciale au venit cu argumentele necesare prin care ne-am convins că serviciile și-au făcut datoria.”
11 septembrie 2018
Maia Sandu, Președinta PAS:
„Noi, cei de la PAS, ne angajăm să facem toate demersurile necesare pentru a solicita sancționarea internațională a celor care au pus în aplicare ordinul de deportare ilegală a acestor oameni, dar și a celor care au stat la baza luării acestei decizii”.
14 septembrie 2018
CPR Moldova a analizat legalitatea acțiunilor instituțiilor statului și a descoperit abateri grave. Republica Moldova și-a încălcat propriile legi și convențiile internaționale din care face parte, condamnând șapte persoane la tratament inuman, probabil chiar tortură.
Publicăm analiza Republica Moldova contra șapte profesori și Republic of Moldova Versus Seven Teachers.
17 septembrie 2018
Pentru a clarifica situația, CPR Moldova a efectuat câteva solicitări de informație, printre care una adresată Poliției de Frontieră. Am vrut să știm, mai exact:
- În baza căror acte de identitate aceste persoane au părăsit teritoriul național al Republicii Moldova;
- Ce personal specializat a însoțit la punctul de trecere a frontierei acest grup de cetățeni străini și de la care instituție: SIS sau BMA? Grupul a fost însoțit doar până la punctul de trecere al frontierei sau până în țara de destinație?;
- Modalitatea prin care grupul de persoane a părăsit teritoriul național (cursă comercială sau cursă charter);
- Decizia cărei instanțe naționale i-a fost prezentată Poliției de Frontieră de către personalul specializat care a însoțit grupul de cetățeni turci și care a servit drept temei pentru îndepărtarea acestora de pe teritoriul național al Republicii Moldova.
16 octombrie 2018
La mai mult de o lună după „extrădarea” profesorilor de la Liceul „Orizont”, autoritățile nu își pot justifica acțiunile într-un caz care poate deveni cel mai mare abuz al drepturilor omului din Moldova din ultimul timp.
În răspunsul care ne-a fost expediat de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, semnat de către șeful adjunct Veaceslav Garștea, instituția refuză să ne prezinte informația invocând pretextul protecției datelor cu caracter personal.
CPR Moldova publică analiză despre răspunsurile M.A.I. și Poliției de Frontieră: Poliția de Frontieră a Rușinii.
26 noiembrie 2018
Am dat M.A.I. în judecată.
CPR Moldova a depus o cerere de chemare în judecată a Ministerului Afacerilor Interne și a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova pe subiectul celor șapte profesori turci, îndepărtați de pe teritoriul Moldovei pe data de 6 septembrie.
martie 2019
Profesorul Huseyin Bayraktar este condamnat în Turcia la șase ani și șase luni privațiune de libertate. Colegul său Sertif Ayri și directorul financiar al rețelei de licee „Orizont”, Müjdat Çelebi, sunt condamnați la nouă ani de închisoare.
11 iunie 2019
CEDO a emis o hotărâre în cazul Odzil și alții c. Republicii Moldova:
- CEDO a dispus ca Republica Moldova să plătească câte 25000 dolari pentru fiecare din reclamanți.
- A stabilit că profesorii turci au fost transferați „în mod intenționat direct în mâinile autorităților turce” și că această operațiune a fost pregătită în așa mod încât profesorii turci să fie luați prin surprindere și să nu își poată exercita dreptul la apărare;
- Profesorii au fost transportați în Turcia cu o cursă charter;
- Procedura de îndepărtare de pe teritoriul național a omis atât garanțiile legale naționale, cât și cele asumate de Republica Moldova la nivel internațional. Transferul a fost extra-legal.
11 iunie 2019
Andrian Candu, Președintele Parlamentului, cu referire la hotărârea CEDO :
“Viața este viață, sănătate tuturor!”
18 iunie 2019
CPR Moldova cere demisia șefei Biroului Migrație și Azil.
Doamna Olga Poalelungi a ales să fie parte a unui sistem în care drepturile nu au valoare, în care ilegalitățile au acoperire politică la nivel înalt și în care, în calitate de șefă a Biroului Migrație și Azil, a decis să pună umărul la transferuri ilegale de persoane.
În loc să denunțe ilegalitățile, Olga Poalelungi a ales să le fie complice.
Din aceste motive, considerăm că șefa Biroului Migrație și Azil trebuie să fie demisă.
Publicăm apelul și analiza De ce șefa Biroului Migrație și Azil trebuie demisă.
18 iulie 2019
Directorul Filialei Durlești a liceului „Orizont”, Riza Dogan, a fost condamnat în Turcia la șapte ani și jumătate de închisoare.
31 iulie 2019
Directorul Departamentului relaţii cu publicul al Liceului „Orizont”, Yasin Özdil, e condamnat în turcia la 12 ani de închisoare. Încă doi din cei șapte sunt în aşteptarea sentinţei. (sursa: TVRMoldova)
4 septembrie 2019
Maia Sandu, Primul Ministru:
„Fostul director al SIS, Vasile Botnari, și fostul director adjunct, Alexandru Baltaga, trebuie să răspundă pentru deciziile abuzive de îndepărtare a celor 7 profesori turci de pe teritoriul Republica Moldova”.
5 septembrie 2019
Chiril Moțpan, Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică:
- Cei șapte profesori turci au fost însoțiți sub escortă până în țara de origine, la bordul unei aeronave care a efectuat o cursă charter, de către ofițeri SIS. În operațiune au fost antrenați și angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, ai Inspectoratului Național de Patrulare, colaboratori ai Ambasadei Turciei în Republica Moldova și reprezentanți ai companiei Avia-Invest;
- A fost încălcată procedura de înștiințare a cetățenilor turci privind deciziile de îndepărtare de pe teritoriul Republicii Moldova;
- Cetățenilor turci le-a fost îngrădit dreptul la apărare și contestare în judecată a deciziei Biroului Migrație și Azil; nu li s-a permis să își ia actele de identitate, nu au fost epuizate căile naționale de recurs;
- Potrivit prevederilor legale, escorta ar fi trebuit să fie asigurată doar de colaboratorii Biroului Migrație și Azil, nu a existat niciun act prin care BMA să solicite colaborarea Serviciului de Informații și Securitate;
- Potrivit informațiilor obținute exista o probabilitate redusă de implicare a cetățenilor turci în acțiuni care să prezinte riscuri pentru securitatea națională
- 348 432 lei a fost costul pentru cheltuieli pentru transportul aerian, cheltuieli suportate de SIS;
- Ordinul pentru executarea operațiunii a fost dat direct de către Vasile Botnari, fost șef SIS;
- Operațiunea de expulzare a unor presupuși teroriști nu putea să se desfășoare fără înștiințarea președintelui Parlamentului (Andrian Candu)
- Pe 6 septembrie 2018 în Republica Moldova a avut loc o ordinară răpire de persoane, acțiune desfășurată cu înștiințarea unor demnitari de stat și cu participarea structurilor statului.
Septembrie 2019
Șefa BMA, Olga Poalelungi este suspendată din funcție, printr-un ordin al ministrului de interne de atunci, Andrei Năstase.
Decembrie 2019
Olga Poalelungi este restabilită în funcție, printr-o hotărâre a unei instanțe de judecată. Hotărârea a anulat ordinul de suspendare din funcție, emis în luna septembrie 2019 de către ministrul de interne de atunci. Această informație ajunge în spațiul public abia pe 4 februarie 2020.
5 februarie 2020
Procuratura Generală anunță încheierea fazei de urmărire penală și expedierea dosarului în judecată. În dosar rămâne un singur învinuit – Vasile Botnari, șeful SIS în momentul răpirii profesorilor turci. Alți doi vicedirectori SIS, la fel ca și șefa BMA, sunt scoși de sub urmărire penală. CPR Moldova publică o analiză detaliată – (Lipsa de adevăr) și dreptate în cazul răpirii profesorilor turci.
Iulie 2020
Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, emite o sentință în acest caz. Aceasta este secretizată în totalitate și nu se va afla despre emiterea ei decât abia în septembrie 2020.
6 septembrie 2020
Se împlinesc 2 ani de la operațiunea ilegală a SIS, care a răpit și transportat în Turcia un grup de șapte cetățeni turci, cu încălcarea cadrului legal național și a angajamentelor internaționale.
8 septembrie 2020
Procurorul General Alexandr Stoianoglo declară, în cadrul unei emisiuni televizate că Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare în cazul profesorilor turci și că acesta a achitat suma de 125 000 Euro (echivalentul despăgubirilor pe care CEDO a obligat Republica Moldova să le achite către cinci din cei șapte cetățeni turci expulzați și deportați ilegal), dar și costul avionului charter cu care victimele au fost transportate în Turcia . Procurorul General mai spune că a cerut desecretizarea dispozitivului hotărîrii, chiar dacă, prin lege, acesta nici nu poate fi secretizat.
9 septembrie 2020
Procuratura emite un comunicat în care confirmă că Vasile Botnari a achitat statului suma de 125 000 EURO, dar și că sentința de condamnare este secretizată în totalitate.
10 septembrie 2020
În spațiul public apar probe potrivit cărora informațiile furnizate cetățenilor de către Procurorul General au fost eronate. Vasile Botnari NU a fost condamnat cu suspendare – acesta s-a ales doar cu o amendă de 88 mii lei și cu interdicția de a ocupa funcții publice pe o perioadă de 5 ani. În cazul în care procurorul de caz nu a depus apel pentru a contesta sentința de prim grad, aceasta a devenit definitivă și irevocabilă. Textul din imaginea cu pretinsa parte dispozitivă a hotărîrii nu conține careva informații despre despăgubirile achitate de condamnat.
11 septembrie 2020
Galina Tüfekçi, soția lui Mehmet Feridun Tüfekçi, unul dintre profesorii răpiți a atacat decizia instanței prin care a fost condamnat fostul șef SIS Vasile Botnari în Curtea de Apel Chișinău.
16 septembrie 2020
Procuratura Generală confirmă, în cadrul unui comunicat de presă că procurorul de caz nu a depus apel pentru a contesta sentința primei instanțe. Sentința a devenit, astfel, definitivă și irevocabilă.
17 septembrie 2020
Pavel Filip, liderul Partidului Democrat și, la momentul răpirii profesorilor turci, Prim-ministrul Republicii Moldova:
“Nu vreau să fac publice discuțiile din cadrul partidului. Chiar dacă au fost audieri în comisia parlamentară, nu am înțeles motivele reale, cine sunt cei care au avut o contribuție la acest caz. Ce ține de decizia instanței, nu cunosc toate elementele care au stat la bază. Cred că până la urmă se va face lumină. Nu cred că domnul Botnari a fost cel care a luat toate aceste decizii. Cunoscând această problemă de mai mult timp, fiindcă în perioada ceea de două ori m-am văzut cu președintele Turciei, m-am întâlnit și cu premierul Turciei. Eu am spus foarte clar că acest liceu este o instituție din R. Moldova care se subordonează legilor din țara noastră și că pe noi nu ne interesează ce zice partea turcă. Dacă sunt dovezi clare, să se lucreze prin intermediul serviciilor.”