Context
Reacția societății civile la efortul guvernanților de a modifica sistemul electoral, în special protestele pașnice organizate în mai 2017, a fost urmată, la rândul ei de atacuri din partea autorităţilor împotriva celor care şi-au expuis poziţia civică dar şi de acțiuni care pot fi calificate drept încălcări ale dreptului constituțional la libertatea întrunirilor.
Mai mulți dintre participanții acțiunilor de protest organizate începând cu 5 mai,au fost contactați de oameni care se prezentau drept reprezentanți ai organelor de drept, iar în ziua protestului planificat pentru 14 mai, au fost semnalate mai multe tentative de a-i împiedica pe cei care doreau să se alăture protestului, să o facă.
Acestea, în contextul în care Preşedintele Parlamentului a etichetat organizațiile care s-au expus public împotriva inițiativei de modificare a sistemului electoral drept „organizații afiliate politic”.
19 mai 2017
CPR Moldova subsemnează o declarație de condamnare a atacurilor asupra organizațiilor societății civile, inclusiv a măsurilor întreprinse pentru a descuraja participarea cetățenilor la protest – anularea rutelor locale de autobuz spre Chişinău, sistarea circulației trenurilor în toată țara și amendarea mai multor conducători de mijloace de transport care transportau cetățenii spre Chişinău.
24 mai
Pentru a cere răspunderea celor care se fac vinovați de încălcări, am lansat un apel către Guvern, solicitând luarea măsurilor față de încălcarea dreptului oamenilor la libera întrunire, investigarea acțiunilor și inacțiunilor autorităților în acest sens și neadmiterea pe viitor a unor asemenea practici.
„Atunci când cei care ar trebui să aplice legea o încalcă, statul eșuează în fața propriilor cetățeni”
9 iunie
În ajunul protestului organizat de societatea civilă pe 11 iunie 2017, am publicat o notă informativă despre dreptul fundamental la libertatea întrunirilor.
Ghidul se adresează atât participanților la proteste cât și autorităților și încearcă să explice cele mai importante aspecte ale dreptului la libertatea întrunirilor dar și importanța acestuia într-o societate democratică.
22 septembrie
În urma mitingului pașnic organizat în data de 17 septembrie 2017 de Consiliul Marii Adunări Naționale, organul de urmărire penală a pornit o cauză penală cu privire la presupusa cauzare de suferințe fizice unor angajați ai poliției.
La data de 20 septembrie, Judecătoria sec. Centru a admis demersul procurorului și a eliberat un mandat de arest de 30 de zile pe numele lui Alexei Alexeev.
În temeiul acestui mandat, Alexeev a fost plasat în Penitenciarul nr. 13, mun. Chișinău.
La 22 septembrie, CPR Moldova co-semnează declarația comună a societății civile cu privire la necesitatea eliberării imediate a lui Alexei Alexeev.
Organizațiile și persoanele semnatare ale acestei declarații se arată îngrijorate de deraierea de la principiile democratice, de intimidarea participanților la întruniri prin reținerea și arestarea abuzivă a unei persoane care a facilitat desfășurarea întrunirii.