fbpx

La data de 23 aprilie 2019, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a emis un comunicat de presă prin care mizează pe responsabilitatea civică a cetățenilor privind utilizarea dronelor. Aceasta reiese din sarcina de bază a AAC – asigurarea siguranței zborurilor și a securității aeronautice. Consecințele utilizării necorespunzătoare a aparatelor de zbor fără pilot, nerespectarea legislației aeriene și a regulilor de exploatare a dronelor, pot avea urmări grave, inclusiv letale.

Adoptarea Codului aerian al Republicii Moldova nr. 301 din 21.12.2017, care a intrat în vigoare la 23 martie 2019, creează cadrul normativ primar pentru aparatele de zbor fără pilot. Astfel în Cod a fost expres introdusă, noțiunea de aparat de zbor fără pilot, iar prin articolul 33 a fost stabilit faptul că zborul acestora poate avea loc doar cu permisiunea AAC.

Totodată conform art.4 lit.b) al Legii nr. 143 din 21.06.2012 privind controlul spațiului aerian, utilizarea spaţiului aerian al Republicii Moldova se efectuează în baza unei permisiuni scrise date de Ministerul Apărării (MA) și al Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Mai jos o să redăm procedura de obținere a permisiunii de survolare a spațiului aerian pas cu pas, pentru reprezentanții mass-media și activiștii civici pentru durata unui an de zile:

  1. Depunerea unei cereri la SIS, conform următorului model;
  2. Depunerea unei cereri la MA, conform următorului model și anexa cu datele despre dronă și pilot;
  3. Perfectarea Poliței de asigurare de răspundere civilă față de terți (prețul asigurării circa 625 MDL pe an). CPR Moldova a expediat solicitarea la 10 cele mai mari companii de asigurări (Asito, Klassika Asigurări, Garanție, Moldcargo, Moldasig, Galas, Asterra, Acord Grup, Intact și Donaris), iar unica companie care a răspuns la solicitare și a putut perfectat asigurarea a fost – Moldcargo.
  4. Depunerea unei cereri la AAC, conform următorului model, la care se va anexa avizul pozitiv de la MA și SIS, precum și copia poliței de asigurare de răspundere civilă față de terți;
  5. Ulterior veți fi contactat de reprezentanții AAC, care vor solicita prezența dvs. și a aparatului de zbor pe poligonul din afara orașului (s. Cheltuitori, Tohatin) pentru a testa parametrii tehnici a acestuia, precum și abilitățile de mânuire a aparatului de zbor, fapt care va fi consemnat într-un proces-verbal, fiind înregistrat numărul și seria aparatului de zbor de către reprezentantul AAC, astfel acesta fiind luat la evidență;
  6. După obținerea avizului pozitiv de la AAC, urmează o notificare a Î.S. MOLDATSA, cu care se va încheia un contract conform următorului model, iar dvs. va trebui să depuneți o notificare cu cel puțin 24 de ore înainte de efectuarea zborurilor la adresa de e-mail: atmg@moldatsa.md, precum și să contactați la numărul de telefon: 022 502-833, 022 525-935 rezervă, cu 30 minute până la începerea zborului și 10 minute după finalizarea acestuia, astfel veți fi sigur că zona unde desfășurați zborul cu drona va fi închisă pentru navele de zbor care transportă mărfuri și pasageri. Angajații Î.S. Moldatsa cunoscând despre zborurile dvs. în zona respectivă vor putea dirija traficul aerian în așa mod ca să evite situațiile care ar pune în pericol traficul aerian.

Ținem să menționăm că nu trebuie permisiunea Î.S. Moldatsa pentru fiecare zbor, aceștia fiind doar notificați despre zborul dvs. Reprezentanții Î.S. Moldatsa nu au dreptul să vă refuze zborul, aceștia ar putea doar să solicite amânarea acestuia puțin mai târziu (cu 20-30 minute), argumentând că exact în acel interval de timp zborul dvs. ar putea coincide pe aceeași traiectorie cu decolarea sau aterizarea unui aparat de zbor cu pasageri sau transport de mărfuri.

Categorii: Publicații

Lasă un răspuns