fbpx

Stimate Domnule Ministru,

Timp de peste un an de activitate, am constatat în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii deseori lipsa de deschidere și transparență, iar uneori și lipsa de voință de a face reforme, sau cel puțin de a comunica sincer cu societatea. Nu atribuim această vină funcționarilor din cadrul instituției și, probabil, nici fostei conduceri în totalitate.

Problemele abordate de CPR Moldova au ținut cel mai des de corupția de la nivel înalt și interesele politicienilor corupți care vin în contradicție cu interesul societății. Prin prezenta, dat fiind faptul că ați acceptat recent funcția de ministru în guvernul Filip, venim cu acest apel la DVS, solicitându-vă implicarea în soluționarea unor chestiuni pe care le credem prioritare. Considerăm că întreprinderea măsurilor pentru soluționarea acestor probleme este minimul care ar trebui să fie făcut pentru a arăta deschiderea și sinceritatea Ministerului Economiei și Infrastructurii față de cetățeni:

  1. De peste 3 luni CPR Moldova se află în litigiu cu Ministerul Economiei și Infrastructurii pe un caz referitor la accesul la informații privind procesul de privatizare a Hotelului „Codru”. Atacarea în judecată a refuzului Ministerului de a ne oferi informația solicitată ni s-a părut singura cale posibilă, după ce, timp de aproape un an, am încercat să oferim societății claritate în dosarul privatizării, cu zece ani în urmă, a Hotelului „Codru”. Dosarul a fost secretizat ilegal de fostul ministru al Economiei Igor Dodon și este ținut în secret de actualul guvern. Considerăm că îngrădirea accesului la informație de interes public este primul pas spre protejarea corupției, sau, în cel mai bun caz, spre răspândirea percepției corupției în societate. Comportamentul Ministerului Economiei și Infrastructurii în cadrul acestui litigiu a trădat cu prisosință strategia de a amâna până la nesfârșit judecata. Prin urmare, solicităm publicarea dosarului și satisfacerea solicitărilor din adresările noastre anterioare la acest subiect. ((1)Anunț CPR – Judecată ; (2) Răspuns MEI)
  2. CPR Moldova, alături de alte organizații, a făcut numeroase adresări în ceea ce ține de inițiativele de decriminalizare a infracțiunilor din domeniul financiar-bancar. Am solicitat autorităților să retragă proiectul dat. Convingerea noastră este că, în condițiile impunității înrădăcinate în Republica Moldova pentru infracțiunile de corupție mare, sancțiunile pentru aceste infracțiuni trebuie înăsprite și aplicate corespunzător. Solicităm implicarea DVS în acest proces. (Pedepsele pentru crimele financiare trebuie înăsprite, nu ”decriminalizate”. Declarație CPR Moldova.)
  3. Reglementările de pe piața energetică și schemele cu intermediari sunt o metodă prin care populația Republicii Moldova este menținută în sărăcie – prin tarife nejustificat de înalte și scheme cu companii-tampon. Ministerul Economiei, timp de zece ani, a fost instituția care a camuflat această stare de lucruri. În ultimii ani, schemele de pe piața energetică au ajuns să finanțeze pe față regimul separatist din Transnistria. Orice discuție despre aspirațiile pro-europene ale prezentei guvernări nu va fi credibilă atâta timp cât asemenea lucruri se vor petrece în văzul tuturor – a partenerilor europeni și a societății întregi. Mai mult, ultimele cercetări relevă că prețurile pentru consumatorii finali sunt utilizate ca instrumente politice care trebuie să avantajeze partidul de la guvernare în ajunul alegerilor parlamentare din 2018, ceea ce este un semn de cinism deosebit, dată fiind situația majorității cetățenilor RM, dar îndeosebi a celor mai vulnerabili. În acest context, solicităm să faceți demersurile necesare pentru eliminarea schemelor corupte din domeniu și controlul respectării întocmai a legislației și interesului cetățeanului Republicii Moldova pe piața energetică. (Studiul Comunității WatchDog.md)
  4. CPR Moldova desfășoară în prezent o serie de acțiuni axate pe problematica accesului la informație. În cadrul acestora, am depistat mai multe modalități prin care statul constituie principala problemă din calea accesului antreprenorilor la informația de interes public. O transparență maximă înseamnă eficiență, concurență sănătoasă și prevenirea corupției. Aportul Ministerului condus de DVS este esențial pentru ca reformele să fie resimțite de cei mai neprivilegiați dintre antreprenori, de aceea solicităm să întreprindeți măsurile necesare pentru asigurarea accesului reprezentanților mediului de afaceri, mai ales antreprenorii mici și mijlocii, la informațiile de interes public care le afectează activitatea și, într-un final, economia Republicii Moldova. ((1) Studiu CPR Moldova Cum statul îngrădește presei accesul la informația de interes public?”; (2) Statul – principalul obstacol pentru transparență?; (3) Studiul CPR Moldova „Cum lipsa tranparenței și a informației accesibile afectează mediul de afaceri din Republica Moldova”)
  5. CPR Moldova a elaborat o notă de poziție despre birocrația din spatele fondării unei organizații. În procesul de lansare, între momentul „înregistrării” și cel în care organizația este una deplin funcțională, atât ONG-urile, cât și SRL-urile trec prin procese birocratice istovitoare și, adesea, nenecesare. După cum am estimat, procedura de facto de fondare a unei afaceri poate dura până la 3 luni (deschiderea conturilor, înregistrarea la diferite instituții, autorizări, etc). Este responsabilitatea Ministerului condus de DVS de a întreprinde eforturile necesare pentru eficientizarea procedurilor și eliminarea barierelor birocratice superflue. Reforma procedurii de lansare a unei afaceri este parte și a memorandumului de înțelegere cu UE privind asistența macrofinanciară de 100 milioane EURO. Eliminarea tuturor acestor bariere este esențială pentru întinerirea și creșterea populației de antreprenori din țara noastră. Experiența de lansare a unei afaceri determină primele impresii pe care și le crează un tânăr antreprenor sau un investitor, despre țara noastră. (Birocrația din spatele fondării unei organizații – notă de poziție CPR)
  6. CPR Moldova este una dintre cele mai active organizații în monitorizarea evoluțiilor pe subiectul crimelor din sistemul bancar. Până la moment, nu avem nici un rezultat al investigării acestora și deseori instituții ce ar trebui să informeze populația, sunt implicate în acțiuni de dezinformare, cum ar fi cazul Ministerului Finanțelor, care încearcă să prezinte veniturile din lichidările băncilor drept recuperare a activelor. Cu susținerea mediatică a presei afiliate Partidului Democrat, o instituție publică prezintă informații „oficiale”, dar false. Solicităm implicarea DVS în calitate de vicepremier pentru asigurarea unui grad mai înalt de onestitate a instituțiilor publice în ceea ce ține de crimele financiare petrecute în Republica Moldova. (http://watch.cpr.md/; http://cpr.md/investigarea-crimelor-din-sistemul-bancar)

În speranța unei colaborări fructuoase în viitor pe marginea subiectelor de mai sus și nu numai,

 

Cu respect,

CPR Moldova

Categorii: ApeluriNote

Lasă un răspuns