fbpx

Autor: Andrei Lutenco, CPR Moldova – Centrul de Politici și Reforme.

Vezi petiția și semnează pe change.org

În condițiile constatării de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a graduluide alertă Cod roșu la nivel naţional în legătură cu pandemia COVID-19 și dispunerii de către aceeași Comisie a măsurilor urgente de prevenire și combatere a pandemiei, este un gest de maximă iresponsabilitate din partea acelorași autorități continuarea desfășurării alegerilor parlamentare noi în circumscripția nr. 38 (Hîncești).

În condițiile pandemiei COVID-19 autoritățile fac apel la cetățeni să păstreze distanța socială, să evite participarea în întruniri și evenimente publice și să evite locurile publice etc. Punctul 2 al Hotărîrii nr. 6 din 10 martie 2020 al Comisiei spune clar că se interzice, în perioada 10 martie – 1 aprilie 2020, organizarea şi desfăşurarea manifestărilor/măsurilor/întrunirilor în masă cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane. Chiar dacă în cele 44 secții de votare din circumscripția se va limita nr. cetățenilor aflați în incinta secției de votare, faptul că la urne se vor perinda zeci de mii de oameni (61000 de alegători sunt incluși în listele electorale, 26000 au participat la ultimele alegeri) reprezintă un risc enorm, ale cărui consecințe nu pot fi subestimate și nici prognozate.

Autoritățile trebuie să fie consecvente în mesajul lor față de cetățeni și să nu îi expună riscului!

E vorba de un singur deputat într-o singură circumscripție. Ieri Marea Britanie a anunțat amînarea alegerilor locale generale preconizate pentru mai 2020, pînă în 2021. 

Desfășurarea acestor alegeri acum nu va consolida în niciun fel democrația. În condițiile fricii din societate, participarea va fi minimă. Iar în condiția sistemului majoritar într-un tur, candidatul va putea fi selectat oricare ar fi participarea. Asta nu e democrație.

Amînați imediat aceste alegeri!

CPR Moldova


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *