Reformele trebuie văzute
în viața reală, nu pe hârtie
și la televizor.

Misiunea
Obiectivele și valorile
la care aderăm.
Centrul de Politici și Reforme este o platformă independentă, care are drept scop îmbunătățirea politicilor publice în Republica Moldova și promovarea reformelor structurale conforme principiilor europene, în beneficiul societății.

În activitatea noastră vom aduce o abordare critică, dar constructivă, a acțiunilor și inacțiunilor instituțiilor statului și vom contribui la crearea și promovarea unui cadru adecvat de politici, care să rezulte în efecte tangibile pentru oameni.

CPR Moldova este o organizație apolitică și necomercială, creată pentru afirmarea unor valori pe care le considerăm esențiale: justiție independentă, economie deschisă, respectarea drepturilor omului, egalitate și nediscriminare, transparență, responsabilitatea și răspunderea guvernanților față de cei pe care îi guvernează.
Acțiuni
Intervențiile noastre pe diverse subiecte
Presa despre noi
„Modificarea sistemului electoral este văzută de mulți drept o acțiune în interesul unui număr restrâns de oligarhi, nu al cetățenilor Republicii Moldova. Schimbarea ar putea da o lovitură directă democrației, drepturilor omului, libertății de exprimare și presei, luptei împotriva corupției și investigării crimelor financiare."
„Au trecut exact opt ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009. Atunci generația tânără, plină de speranțe, a ieșit în stradă, încercând să spună că nu este de acord cu sistemul vechi. Dar, cum se spune, de ce aţi fugit, de aceea n-ați scăpat. De ce n-am scăpat noi, generația anilor 2000, care a protestat atunci, în aprilie 2009, și cum privim astăzi acele evenimente – despre toate astea vorbim în studioul nostru cu oaspeții mei de azi: Ștefan Gligor, director de programe al Centrului pentru Politici și Reforme, și directorul Piligrim-Demo, Mihail Sirkeli."
”Advancing democratic norms and human rights should be treated as prerequisites for any meaningful discussion about the European future of Moldova or Ukraine. These prerequisites must stand at the foundation of the relationship between the European Union and these countries, with the governments proving every day how they adhere to these standards. Moldova needs funding in order to survive, but any financial support labeled "unconditional," or with sufficient space for selective implementation of reforms, will come at a high price for democracy and European values. The European Council, European Parliament, and European Commission should monitor the efforts and assess the overall progress made by a government at every stage.”
„'Sistemul nostru electoral are multe probleme, dar nu aceasta este problema care trebuie adresată… Avem foarte multe neclarități referitor la circumscripțiile electorale, finanțarea partidelor politice, independența mass-media, care este absolut politizată. Avem o mulțime de probleme care se vor agrava din cauza acestei reforme electorale', conchide Dumitru Alaiba, director de programe la Centrul de Politici și Reforme de la Chișinău."
Câțiva experți din cadrul Centrului de Politici și Reforme din Republica Moldova au cerut președintelui parlamentului, Andrian Candu, să retragă proiectul legii amnistiei capitalului votat în primă lectură la sfârșitul anului trecut. Inițiativa legislativă, adoptată fără consultări publice, a fost criticată inclusiv de reprezentanții FMI și Băncii Mondiale..."
„Centrul de Politici și Reforme din Republica Moldova a transmis luni unor înalți reprezentanți occidentali o opinie cu privire la modificarea sistemului electoral din Republică. Centrul atrage atenția că Partidul Democrat din Republica Moldova [...] urmărește obținerea unei majorități simple în Parlamentul Republicii Moldova, numirea guvernului în afara oricăror coaliții parlamentare, legitimizarea și menținerea controlului politic și financiar-economic al Republicii Moldova."
„Centrul de Politici şi Reforme (CPR Moldova) s-a adresat preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, solicitându-i informaţii privind implicarea sa în procesul privatizării Hotelului "Codru" în anul 2008, când Dodon ocupa funcţia de ministrul al Economiei, întrucât consideră că această privatizare nu este transparentă şi a dus la prejudicierea statului Republica Moldova cu 16 milioane euro."
Proiecte
CPR Watch

Obiectivele proiectului: dezvoltarea unei platforme online ce va responsabiliza Guvernul cu privire la angajamentele sale, va monitoriza progresul și va evalua calitatea reformelor, precum și va educa publicul cu privire la beneficiile reformelor adevărate.
Durata proiectului: martie 2018 – septembrie 2018

Finanțator: Black Sea Trust Fund for Regional Cooperation

Bugetul proiectului: 24.900 USD
Issue-Based Advocacy for Effective Implementation of Business Climate Reforms

Obiectivele proiectului: implicarea antreprenorilor și a asociațiilor de afaceri în eforturile comune de responsabilizare a instituțiilor statului; prevenirea corupției prin sensibilizarea opiniei publice cu privire la problemele concrete care afectează climatul investițional; și promovarea soluționării rapide a acestora.
Durata proiectului: februarie 2017 – februarie 2018

Finanțator: European Endowment for Democracy

Bugetul proiectului: 65.000 EUR
Transparency, Access to Information and Personal Data Protection in Moldova: Striking a Balance

Obiectivele proiectului: promovarea protecției adecvate a dreptului la viață privată și prevenirea utilizării abuzive a legislației în domeniu contrar interesului public; asigurarea libertății presei, accesului la informație, transparenței instituționale și răspunderii pentru fapte de corupție în Republica Moldova.
Durata proiectului: iunie 2017 – martie 2018

Finanțator: Guvernul Finlandei

Bugetul proiectului: 42.650 EUR
Contactează-ne
(+373) 68 144 302
[email protected]
Armenească 13A , Chișinău, MD-2012