Pe 3 aprilie, Guvernul a anunțat amendarea legii Bugetului de Stat 2025 cu un șir de modificări. Supranumit „Bugetul +PLUS”, acesta a fost prezentat ca „cel mai mare pachet financiar alocat de Guvernul Republicii Moldova pentru investiții și creștere economică”.
Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern și înregistrat în Parlament în aceeași zi, pe 3 aprilie. Abia a doua zi, pe 4 aprilie, proiectul a fost publicat spre consultare publică pe platforma particip.gov.md, cu termen limită pentru comentarii până la 8 aprilie – patru zile, dintre care două au fost de odihnă. Totuși, pe 7 aprilie, proiectul a fost deja votat în primă lectură de către Parlament.
Modul în care a fost promovat și adoptat în primă lectură acest proiect contravine principiilor transparenței și participării publice. Legea privind transparența în procesul decizional obligă autoritățile să consulte public orice inițiativă care are impact asupra economiei, drepturilor fundamentale, mediului sau calității vieții, iar pentru recomandări, se oferă cel puțin zece zile. Bugetul+PLUS are impact direct asupra veniturilor, investițiilor publice și priorităților sociale ale statului – este, prin urmare, exact genul de proiect care necesită o consultare amplă și riguroasă. Legea privind actele normative include consultarea publică printre etapele obligatorii ale elaborării actelor normative.
De remarcat, expertiza anticorupție la proiect recunoaște expres că în procesul de promovare a acestuia nu au fost respectate rigorile de asigurare a transparenței decizionale statuate de lege, iar sinteza obiecțiilor și propunerilor include doar două mențiuni de „lipsă de obiecții” din partea a două entități publice: CNA și Ministerul Justiției.
Legile bugetare nu sunt excluse de la consultare publică, iar Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale prevede că proiectele de acte normative în domeniul finanţelor publice se supun consultării publice, iar bugetele se elaborează, se aprobă şi se administrează în mod transparent, şi se prezintă publicului într-o manieră clară şi accesibilă.
Potrivit principiilor participării publice, cu cît este mai important un proiect de politică sau decizie pentru societate, cu atît mai mult efort și timp trebuie alocat pentru consultarea acestuia, și nu invers. După cum a anunțat și Guvernul, proiectul discutat prevede măsuri majore de ordin energetic, economic și social – compensații și ajutoare (pentru cetățeni și întreprinderi din anumite sectoare), investiții în infrastructură (drumuri, curți și piețe) și stimulente economice. Nu doar oportunitatea acestor intervenții, dar și felul în care urmează a fi implementate trebuie să fie subiectul consultărilor cu cetățenii.
În acest context, solicităm Guvernului și Parlamentului:
– Să asigure respectarea legislației privind transparența în procesele decizionale, inclusiv prin organizarea unor consultări publice incluzive, care să implice cetățenii/enele și asociațiile lor și toate părțile interesate, asupra proiectului de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2025 nr. 310/2024.
– Publicarea integrală și proactivă, într-un mod accesibil, a informațiilor, analizelor de impact care fundamentează propunerile de modificare a bugetului național.
Organizații semnatare:
Centrul de Politici și Reforme (CPR)
Asociația Obştească Asociația pentru Transparența și Apărarea Drepturilor Omului „Cetățean Activ”
AO Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă
Amnesty International Moldova
Asociația Obștească Societatea Ecologică „BIOTICA”
Asociația pentru Combaterea Izolării Informaționale „ECOU”
Asociația Promo-LEX
Lista se completează.