fbpx

În ianuarie s-au împlinit opt ani de la fondarea CPR și unul de la intrarea în vigoare a Legii privind accesul la informațiile de interes public. În februarie s-au împlinit 17 ani de la adoptarea de către Parlament a Legii privind întrunirile, iar la sfârșitul lunii februarie a fost Ziua Mondială a ONG-urilor. Toate aceste zile sunt importante pentru noi. Le-am marcat fără petrecere cu tort, însă cu voință și inspirație de a munci la proiecte vechi și noi, prin care menținem dialogul autentic între autorități și cetățeni/e și contribuim la creșterea implicării civice.

Tendințele antidemocratice la nivel mondial se resimt și în țara noastră și pun în dificultate organizațiile societății civile.

Esențial este că, dincolo de aceste provocări, noi ne continuăm misiunea: promovăm accesul la informație și participarea publică, apărăm drepturile omului și pledăm pentru practici și legi prietenoase mediului.

Îți mulțumim că ne citești.

 

CE AM REALIZAT

Am organizat primul dialog de politici publice în contextul inițiativei guvernului de a îmbunătăți legea privind transparența în procesul decizional

După mai mulți ani în care societatea civilă a atras atenția asupra lacunelor din legislație și practică, autoritățile au anunțat că sunt gata să modifice cadrul normativ privind transparența în procesul decizional. Iar pentru că legile – și mai cu seamă o lege privind participarea publică – trebuie să fie elaborate într-un mod participativ, CPR a organizat la 5 februarie un prim eveniment dintr-o serie care promovează dialogul de politici.

Peste 30 de reprezentante și reprezentanți ale/ai societății civile au participat la dialog și au dezbătut necesitatea elaborării unei noi legi, introducerea în legislație a termenului de participare publică și definirea mai exactă a formelor de participare. Cum vede societatea civilă o nouă legislație a participării publice, află aici.

Recomandările rezultate în urma acestui dialog le-am înaintat Cancelariei de Stat pe 14 februarie. Vezi pe Facebook și pe Instagram o galerie foto de la eveniment.

Dacă vrei să te implici în dialoguri de politici, te invităm să completezi acest formular.

 

Ne-am imaginat un viitor luminos într-un video explicativ despre Ghidul practic „Accesarea informației de interes public”

Imaginează-ți și tu că, oricând și oriunde, poți vedea în timp real cum statul cheltuie banii din impozitele pe care le plătești! Este un viitor în care dreptul tău de acces la informații publice îți este asigurat și protejat. Află detalii în acest video.

Între timp, ai la îndemână un ghid care te ajută să înțelegi cum să soliciți informația de interes public care poate fi descărcat aici.

 

Am contribuit la îmbunătățirea noilor reguli privind protecția temporară a persoanelor refugiate din Ucraina

La începutul anului, Guvernul a propus modificări la regimul de protecție temporară acordată persoanelor strămutate din Ucraina.

Deși noile reglementări presupuneau unele beneficii, existau și măsuri care puteau afecta negativ refugiații/tele ucraineni/e din Republica Moldova. Una dintre cele mai controversate modificări era excluderea din protecția temporară a cetățenilor/elor ucraineni/e care se aflau în Moldova înainte de 24 februarie 2022.

Mai multe OSC-uri au expediat un aviz către MAI cu solicitarea să se renunțe la acele modificări, despre care explicăm în detaliu aici.

Guvernul a luat în considerare recomandările CPR. Noile reglementări privind protecția temporară a persoanelor strămutate din Ucraina au intrat în vigoare la 1 martie 2025.

 

Am vorbit despre lipsa de siguranță  cu care se confruntă persoanele LGBTQ+ în țara noastră

„Nu este obligația cetățenilor să urmărească agresorii”, a răspuns colega noastră Violeta Andriuța, ofițeră de protecție, Europei Libere Moldova cu referire la cazul lui Franz, un tânăr activist civic din comunitatea LGBTQ+, agresat în stradă.
Cazul Franz scoate în evidență atitudinea discriminatorie a autorităților și obstacolele cu care se confruntă victimele atunci când interacționează cu autoritățile. Ce trebuie să facă poliția când i se cere ajutor, explicăm în detaliu aici.

Am vorbit despre greenwashing și cum oprim dezinformarea ecologică în Moldova

Prin anii 2008-2009, concernul Volkswagen anunță că are în vânzare mașini diesel „curate”, iar milioane de cumpărători eco-conștienți dau buzna să le procure.

Câțiva ani mai târziu, răbufnește scandalul Dieselgate și se adeverește că VW își programase motoarele diesel să fie nepoluante doar în timpul testelor oficiale de emisii. Pe drumuri, însă, mașinile emiteau cu până la 40 de ori mai mulți oxizi de azot (NOx) decât limita admisibilă!

Este un caz emblematic de greenwashing sau dezinformare ecologică.

Ce trebuie să știm ca să ne protejăm de acest fenomen și ce măsuri trebuie să întreprindă autoritățile? Află de la economistul Sabin Rufa din acest articol.

Te invităm să vezi și materialul vizual informativ pe acest subiect, pe Facebook și pe Instagram.

 

CE ÎȚI RECOMANDĂM

Ghidul pentru cetățeni/e „Libertatea întrunirilor”

La 22 februarie 2025 am marcat  17 ani de la adoptarea Legii Nr. 26 din 22.02.2008 privind întrunirile.

Dreptul la întrunire este esențial pentru o societată democratică. Fiecare cetățean/ă este liber/ă să organizeze și să participe la proteste, marșuri, demonstrații și alte forme ale întrunirilor publice, prin care își poate manifesta poziția, exprima cerințele, susținerea sau nemulțumirea față de diverse acțiuni, politici, idei sau probleme din societate.

Ce metode ai la dispoziție pentru a-ți exprima poziția prin întruniri publice, afli din Ghidul pentru cetățeni/e „Libertatea întrunirilor”.

 

Un material despre rolul organizațiilor societății civile în dezvoltarea democrațiilor

Ziua Mondială a ONG-urilor, marcată anual pe 27 februarie, dar și contextul actual incisiv la adresa ONG-urilor ne-au reamintit cât de esențiale sunt ele pentru democrație.

De ce democrațiile au nevoie de ONG-uri, care este legătura dintre mediul de activitate al societății civile și participarea în procese decizionale și cum aceasta poate contribui mai bine la luarea deciziilor de politici publice, autorul invitat Florin Gîscă explică în detaliu în acest articol.

 

CE URMEAZĂ

În martie lansăm campania de recrutare a activistelor și activiștilor civice/i în cadrul ediției a cincea a programului „Instigare la Democrație”. Până atunci, te invităm să vezi una dintre inițiativele civice din țară pe care echipa CPR le-a susținut în cadrul programului. Află mai multe în acest video!

Dacă vrei să primești buletinul informativ CPR esențial direct pe e-mail, abonează-te aici.

Împreună cu tine, punem umărul la o societate liberă de corupție, cu o guvernare democratică, responsabilă și cu cetățeni/e care se implică.

 

Redirecționează 2% din impozitul pe venit către CPR Moldova!

IDNO: 1017620000339. O poți face fizic sau online, cu semnătura electronică.