fbpx
Comunicarea și colaborarea eficientă și proactivă dintre autoritățile locale și cetățeni/e sporește încrederea și conduce la schimbări pozitive în comunitate. Pentru a se implica în viața localității, locuitorii trebuie să aibă acces la informație și instrumente de participarea în procesul decizional. „Instigare la Democrație. Primării transparente și digitale” este un program de instruire și mentorat pentru autoritățile administrației publice locale prin care implementăm instrumente de transparență proactivă și participare publică în procesele decizionale. Aplică până pe 20 decembrie! 

Acest program este pentru tine, dacă:  → lucrezi într-o primărie sau consiliu local din țară; → vrei să contribui ca instituția ta să îmbunătățească nivelul de transparentă; → vrei să implici cetățenii/ele în procesele decizionale; → ești la primul mandat în calitate de consilier/ă, primar/ă sau ai acces într-o funcție publică recent.*

*Acest criteriu nu este obligatoriu, însă vom oferi prioritate femeilor care debutează într-o funcție publică sau sunt la primul mandat de consilieră sau primară.

În cea de-a doua ediție a programului „Instigare la Democrație. Primării transparente și digitale”, vom lucra împreună cu 5 primării din toată țara și vom colabora cu 15 funcționari și funcționare în organizarea eficientă a consultărilor publice și dezvoltarea mecanismelor de gestionare a solicitărilor de informație și a petițiilor.

Unde și când? Programul se va desfășura în format mixt, online și offline. Instruirile offline vor avea loc în luna ianuarie, 2023. 

Despre ce este programul?
Activitățile CPR se bazează pe „Metodologia de audit și planul de acțiuni pentru îmbunătățirea nivelului de transparență și participare instituțională”.

Lucrul împreună va fi structurat în câteva etape:

1. Reprezentanții și reprezentantele primăriilor își vor dezvolta capacitățile în domeniul transparenței proactive prin participare la traininguri, workshopuri, sesiuni de mentorat, oferite de echipa CPR. 

2. Cele 5 primării selectate vor beneficia de un proces de audit al transparenței și participării în procesele de luare a deciziilor, pe baza căruia vom identifica domeniile de lucru comun.

3. CPR va oferi asistență instituțiilor în dezvoltarea și implementarea unui plan de acțiuni pentru îmbunătățirea nivelului de accesibilitate și transparență, care va fi implementat cu susținerea unui mentor/unei mentore.

La finalul programului, funcționarii publici vor: → comunica mai eficient cu cetățenii/ele, utilizând instrumentele digitale disponibile; → organiza cel puțin o consultare publică; → dezvolta și va actualiza lista părților interesate de procesele decizionale la nivel local; → gestiona mai bine solicitările de informație și petițiile; → realiza un raport și plan de acțiuni pentru transparență proactivă. Pentru a participa, completează formularul până în data de 20 decembrie.  Link la formular: https://forms.gle/qRcpt9FN3ouTV9Lf8.
***

Acest program este implementat de Centrul de Politici și Reforme (CPR Moldova) în cadrul proiectului „Promovarea transparenței instituționale la nivel local în Moldova prin sesiuni de consolidare a capacităților funcționarilor publici”, cu suportul financiar al Fondului Canadian pentru Inițiative Locale/The Canada Fund for Local Initiatives și co-finanțat de Suedia.

Dacă aveți întrebări sau neclarități, nu ezitați să ne sunați la numărul de telefon +37379182448 sau să ne scrieți un mesaj pe e-mail: [email protected]. Persoană de contact: Alexandrina Garuța.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *