fbpx

Autori: Radu Mîrza & Andrei Lutenco, CPR Moldova

Sărbătorile de iarnă înseamnă un risc major de extindere a pandemiei de Covid. În timp ce alte state nu doar închid localuri, dar și reglementează vizitele și serbările private, autoritățile moldovenești s-au limitat la restricții pentru instituții și businessuri. Cît de mult vom avea de suferit după  aceste sărbători, depinde doar de noi.

Febra sărbătorilor
La un an de la apariția coronavirusului de tip nou cunoaștem că întrunirile sociale, mai ales cele mari, îndelungate și în spații închise contribuie semnificativ la răspândirea virusului. De aceea sărbătorile și evenimentele publice și private care le însoțesc sunt motiv de îngrijorare maximă pentru autoritățile din domeniul sănătății din întreaga lume. În SUA, care sărbătorește Halloween-ul și Thanksgiving-ul la sfîrșitul toamnei, aceste sărbători au exacerbat situația și așa complicată. Chiar dacă nu a avut loc un tsunami de cazuri noi, creșteri bruște au fost înregistrate în mai multe regiuni, iar acolo unde dezastrul a fost evitat, potrivit experților, aceasta s-a datorat precauțiilor și regulilor sanitare.

Pe la alte case

Începând cu luna noiembrie, autoritățile statelor europene au încercat să găsească un compromis între evitarea răspândirii coronavirusului și permiterea serbării sărbătorilor de iarnă.

În două treimi din Anglia, pub-urile şi restaurantele sunt închise. În Franța sunt închise cafenelele, restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele, muzeele, sălile de concerte, parcurile de distracţie, grădinile zoologice, stadioanele și sălile de sport. 

În Olanda, pe lîngă suspendarea activității unităților comerciale și de agrement, în spaţiile publice deschise nu e permisă formarea unui grup mai mare de 2 persoane cu excepţia celor care împart aceeaşi locuinţă și nu e permisă primirea în locuinţe a mai mult de 2 vizitatori cu vârsta peste 13 ani. În Italia, barurile şi restaurantele sunt închise, iar deplasarea este permisă doar în apropiere de locuinţă. Vizita la rude sau prieteni este permisă între orele 05.00 și 22.00, o dată pe zi, pentru maxim două persoane.

În Germania, sunt deschise doar magazinele alimentare, iar adunările private sunt limitate la cel mult cinci persoane din două familii, excepție fiind Crăciunul, când permisiunea de a se întâlni a fost extinsă până la 10 adulți. În Bulgaria, Ministrul sănătăţii a exprimat intenția Guvernului de a extinde restricţiile impuse de pandemie până pe 31 ianuarie, inclusiv închiderea şcolilor, restaurantelor şi a mall-urilor, respingând apelurile restaurantelor şi operatorilor hotelieri de a relaxa restricţiile înainte de Crăciun şi Anul Nou. În Ungaria, au fost anulate festivităţile de Anul Nou, iar restricţiile, care includ și interdicţia de circulaţie după orele 19:00, vor rămâne în vigoare până pe 11 ianuarie.

Restricții și sărbători în Moldova

Pe 27 noiembrie, CNESP a instituit stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării pe perioada 30 noiembrie – 15 ianuarie 2021. Alte hotărâri emise atât de Comisia națională de sănătate publică, cât și de comisiile locale, au introdus o serie de interdicții pentru desfășurarea festivităților cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

Cei mai norocoși sunt copiii de la școli și grădinițe. Acestora le-a fost permis să sărbătorească, însă numai în clase/grupe, cu respectarea distanței sociale, cu asigurarea condițiilor corespunzătoare pentru igiena mîinilor și doar cu prezența profesorilor/educatorilor din clasa/grupa respectivă. Din cauza acestei ultime condiții, matineele pentru sărbătorile de iarna au fost organizate fără tradiționala participare fizică a membrilor familiei. În multe cazuri aceștia au urmărit spectacolele în mod digital cu transmisiuni live pe Zoom, înregistrări video, sau fotografii.

Mai puțin norocoși sunt studenții și angajații. Localurile unde aceștia de obicei sărbătoresc au nimerit sub restricții. În acest mod, pe perioada stării de urgență în sănătate publică, s-a interzis în totalitate activitatea cluburilor de noapte și a ringurilor de dans, iar între orele 22.00 și 7.00 a unităților de alimentație publică de tipul restaurantelor, barurilor, cantinelor, cafenelelor.

Dată fiind eficiența scăzută a acestor ultime interdicții (din cauza numeroaselor încălcări), CNESP a solicitat autorităților din domeniul ordinii publice să intensifice măsurile de supraveghere și control.

Autoritățile locale vin și ele cu reguli. CESP Chișinău a interzis expres desfășurarea evenimentelor și ceremoniilor festive sau corporative cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și Revelion în toate unitățile de alimentație publică, în instituții și la locul de muncă. Concomitent, a interzis și acțiunile artistice și distractive, dansurile și concursurile, și alte genuri de divertisment. 

Nemulțumiri și nerespectări

Cu toate astea, încălcările persistă, în special în sectorul Horeca. Reprezentanții acesteia declară interdicțiile pentru evitarea răspândirii coronavirusului ca fiind exagerate, manipulatorii și nefondate. Ceea ce, în opinia lor, le-ar oferi un fel de carte blanche pentru a nu respecta interdicțiile impuse de către autorități.

De o părere similară sunt și unii reprezentanții ai instituțiilor culturale. Aceștia se simt discriminați, în raport cu Horeca, de hotărârea CNESP ce interzice desfășurarea tuturor activităților, cu prezența spectatorilor, în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte, caselor de cultură.

Nedumeririle sunt explicabile, or suportul oferit de stat sectoarelor de economie cele mai afectate de pandemie și restricții au fost insuficiente. Potrivit unui raport FMI, Moldova se plasează pe ultimul loc în Europa și al 122-lea în lume la capitolul suport oferit companiilor și populației pe perioada pandemiei.

Pe la case-a colinda
După cum vedem, practic toate restricțiile vizează activități din spațiul public cu puține excepții – interzicerea petrecerilor corporative în întreprinderile private, de exemplu. Autoritățile nu au emis reguli despre mersul în ospeție sau organizarea petrecerilor în case – cu prieteni sau familia extinsă – așa cum s-a întâmplat în multe state europene. Moldovenii sunt liberi să colinde pe la casele rudelor și prietenilor în voie, sau, mai bine zis, sunt lăsați pe propria responsabilitate cu riscurile respective.

Chiar dacă în mesajele publice, auzim îndemnuri de a sta acasă și a sărbători în sânul familiei, nu există o comunicare pusă la punct care ar descuraja oamenii de la a face mese mari cu rudele, mai ales cele din grupul de risc. În absența regulilor obligatorii, anume comunicarea ar fi putut face diferența și a ne apăra de un val post-festiv. În condițiile în care statul nostru nu s-a uitat la vecini să vadă ce ar putea face să stăvilească noi crize de sănătate, trebuie noi, cetățenii s-o facem, încercînd să reducem la maxim pericolele prin a serba responsabil.

În loc de concluzie

E de înțeles că după un an pandemic greu oamenii vor să-și revadă apropiații și să celebreze în voie finalul acestuia. Businessurile vor și ele să mai compenseze pierderile din acest an în perioada sărbătorilor, mai ales că au avut prea puțin ajutor de la stat. Sfârșitul anului nu înseamnă însă și cel al pandemiei – aceasta evoluează din rău în mai rău, ceea ce impune responsabilitate și solidaritate din partea tuturor. 

Autoritățile moldovenești par să vadă pericolul doar în spațiul public, astfel încît restricțiile de sărbători vizează mai ales prestatorii de servicii, care fie vor suporta pierderi, fie vor recurge la încălcări. Aceea însă cum vom serba acasă și cît de mult ne vom expune pe noi și pe cei apropiați  pericolelor de sănătate, decidem singuri. 

Haideți să fim responsabili și să avem un nou an sănătos.

 


Acest material este realizat în cadrul proiectului „Libertatea întrunirilor și drepturile conexe în gestionarea pandemiei Covid-19”, implementat de CPR Moldova (Centrul de Politici și Reforme) cu susținerea Fundației Soros Moldova.

Categorii: Publicații