Autoare: Vlada Ciobanu, CPR Moldova
La trei zile de la Hotărârea Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică, care confirmă faptul că situația în țară este extrem de gravă, iar majoritatea populației este sub „Cod Roșu”, viața continuă ca de obicei. Codul Roșu înseamnă izbucniri necontrolate ale infecției și o capacitate minimă a sistemului medical să le gestioneze. În același timp, restricțiile nu sunt deocamdată impuse, ci doar recomandate. Iar întreaga responsabilitate de asumare a deciziilor este pusă pe umerii comisiilor teritoriale extraordinare de sănătate publică, adică a președinților/vicepreședinților de raioane.
Alte state care trec printr-o creștere a numărului de cazuri și-au asumat o serie de restricții legate de evitarea călătoriile neesențiale, purtarea măștilor afară sau localuri închise la 22:00. Acestea completează mecanismele eficiente de testare masivă și identificarea cazurilor celor care au contactat cu infectați.
Noul plan de pregătire și răspuns la infecția cu COVID-19 al guvernării nu prevede nici testare masivă, nici un mecanism clar de identificare a contactaților, iar cifrele indică că situația a scăpat de sub control.
Cod Roșu pentru majoritatea populației; restricții doar recomandate
La 28 septembrie Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică din o nouă Hotărâre. Prin aceasta se abrogă hotărârea din 15 mai și se introduce stare de urgență în sănătate publică în raioanele cu gradul de alertă privind infecția de COVID-19 „Cod Roșu”. Ceea ce înseamnă în 28 de raioane din 38. Cap de listă este mun. Chișinău cu 584 de infectați la 100 000 de persoane, în ultimele 14 zile. Acesta este urmat de Basarabeasca cu 521 și de Ialoveni cu 295. Dacă considerăm că raioanele cele mai puțin afectate, de exemplu, Leova, Glodeni sau Cantemir, au o populație destul de mică, putem spune că majoritatea populației Republicii Moldova este sub Cod Roșu de fapt.
Cod Roșu înseamnă că „povara bolii este mare, crește nivelul răspândirii, se atestă clustere și izbucniri”. Totodată, sistemul de sănătate publică are „capacitate minimă sau limitată pentru identificarea și izolarea cazurilor contactaților”. Cod Portocaliu – că „povara bolii este moderată; clustere și izbucniri unice și diminuarea răspândirii”, iar sistemul de sănătate publică are capacitatea de izolare și a cazurilor și contactaților.
Cod Galben este doar pentru raionul Leova, iar verde, adică cazuri rare, nu avem.
Ce înseamnă aceste coduri? În documentul prezentat de minister există colonița „Măsuri generale (măsuri specific recomandabile)”, care pentru Cod Roșu este: măsuri de restricție și izolare la domiciliu, școli închise (e-learning), interzicerea adunărilor în masă, prestarea serviciilor esențiale (vitale), servicii de asistență medicale ajustate și doar cele esențiale; interzicerea vizitelor neesențiale la unitățile de interes public (bancă, poștă etc.).
Totodată, rămân în vigoare pentru întreaga țară prevederile care spun că nu trebuie să ne aflăm mai mult de 3 persoane în păduri și parcuri; trebuie să respectăm distanța fizică de 1 metru; persoanele de peste 63 de ani pot să iasă din casă doar din necesități urgente; se interzice aflarea pe terenuri de joacă și sportive; și se interzice activitatea cinematografelor.
La 2 zile de la publicarea acestei hotărâri, viața oamenilor care locuiesc sub Cod Roșu nu s-a schimbat cu nimic, mai ales că măsurile sunt deocamdată „recomandabile”. Conform aceleiași hotărâri responsabilitatea este transmisă către comisiile teritoriale de sănătate publică care „vor institui măsurile de sănătate publică conform Planului de pregătire și răspuns la infecția cu COVID-19”
La moment, o serie de măsuri care se contrazic. De exemplu, în parc avem voie câte trei persoane, la evenimente festive este în regulă să fie 50. Nu avem voie la cinematograf, dar putem merge la teatru (ceea ce are o argumentație economică, dar nu oprește răspândirea infecției). În mun. Chișinău, școlile continuă ca până acum, putem face serate și merge la poștă.
După ce nu a reușit nici pentru o scurtă perioadă să încetinească pandemia, să asigure testare, identificare de contacte, izolare, să asigure supraviețuirea celor vulnerabili, autoritățile centrale pasează responsabilitatea în teritoriu.
Desigur, administrațiile publice locale, mai ales în municipii, pot să își asume o serie de măsuri locale. Bunăoară, administrația publică locală din Chișinău eșuează să asigure transport public sigur pentru locuitori, să ajute persoanele vulnerabile și să înceapă propriile acțiuni de testare masivă și identificare/izolare a cazurilor de infectați și a celor care au contactat cu ei. În același timp, majoritatea țării este în Cod Roșu, respectiv, decizia despre restricții obligatorii tot la nivel de Minister trebuie să apară. Or, nu administrațiile publice locale trebuie să găsească soluții acum la problemele generate de ineficiența de la nivel guvernamental. În același timp confuzia despre ce restricții sunt impuse persistă. Bunăoară, în mun. Chișinău autoritățile și-au asumat un Plan de răspuns şi control al infecţiei COVID-19. Acesta va fi prezentat abia pe 15 octombrie! De la hotărârea Comisiei până la 15 octombrie ne despart minimum 17 000 de cazuri, dacă presupunem că tendința se va menține iar oficial vor fi 1000 de cazuri noi pe zi.
Codul Roșu este un semnal către cetățeni că situația este foarte gravă. O ocazie bună de a da vina pe iresponsabilitatea cetățenilor, fără ca guvernarea să își asume vreo acțiune de oprire a infecției.
Recordurile – noua normalitate
Recordurile zilnice, atât la numărul de infectați, de decese, cât și la procentajul de teste pozitive arată că situația este scăpată de sub control.
Dacă alte state cunosc valul al doilea sau noi scriam naiv în primăvară despre aplatizarea curbei (flattening the curve), Republica Moldova a mers mereu în sus, tot mai aproape de dezastru.
Fosta ministră a sănătății Ala Nemerenco a scris că rata de teste pozitive s-a ridicat la 32%, nivel menținut în ultimele trei zile. Aceasta înseamnă că rata de răspândire a virusului este extrem de mare. Tot ea aduce exemple ale ratei de infecție în alte țări:
„(de exemplu, Australia, Coreea de Sud și Uruguay) și unele state SUA (de exemplu, New York, Maine și Connecticut) au avut și au cu mult sub pragul de 5%, săptămâna aceasta de exemplu statele New York, Conecticut aveau 1% din teste pozitive, California – 2,9% – în timp ce alte țări (de exemplu, Mexic și Nigeria) și state (de exemplu, Idaho, Kansas, Mississippi) au avut niveluri pozitive în jur de 15%, cu mult peste această limită.”
Iar în luna octombrie se pare că ne așteaptă o creștere a numărului de decese.
Ce fac alte orașe și țări?
Mai multe țări europene trec acum prin valul al doilea de infectări cu COVID-19 și respectiv impun o serie de restricții, fie la nivel național, fie local.
Astfel, unele regiuni din Madrid sunt în carantină, adică aproximativ 1 milion de oameni. Aceasta înseamnă că pot părăsi domiciliul doar pentru a ieși la lucru, școală sau medic. Reuniunile între oameni sunt limitate la 6, parcurile sunt închise, iar localurile se închid la 22:00. În alte regiuni ale Spaniei, măștile sunt obligatorii și afară, iar elevii peste 6 ani sunt obligați să le poarte.
În Olanda, localurile trebuie să se închidă la 22:00, nu poți primi mai mult de trei oaspeți acasă, iar lucrul de acasă este încurajat.
În Franța, a fost introdusă aceeași oră de închidere a localurilor, reuniunile au fost limitate la 10 persoane, iar nunțile și petrecerile au fost interzise. Mai multe orașe obligă cetățenii să poarte măști inclusiv în aer liber.
În Dublin, capitala Irlandei a fost interzisă activitatea localurilor în interior, călătoriile neesențiale nu sunt încurajate, vizitele sociale la casele oamenilor au fost limitată la 6 persoane de la nu mai mult de 3 case, iar reuniunile în spații publice limitate la 15 persoane.
În Liverpool și alte localități din Nordul Angliei va fi interzis mersul în ospeție , și, în același timp, mersul în localuri, iar asta se întâmplă la 268 de cazuri la o populație de 100 de mii de persoane. Totodată, este important de menționat că ministrul sănătății este cel care comunică aceste noi restricții.
Toate aceste măsuri însă nu înlocuiesc testarea masivă a populației și identificarea celor care au contactat cu persoane infectate, ci le completează.
Dar ce trebuie de făcut?
Ceea ce se spune de la începutul lunii martie: testare, identificare, izolare, prevenire. Acest mesaj a fost promovat de societatea civilă, experți în sănătate publică și opoziție. Și – bune intenții. Tot mai mulți au deja membri ai familiei, colegi, prieteni sau vecini infectați. Fiecare dintre aceste cazuri indică că nu există un mecanism clar în ceea ce privește ce are de făcut? O persoană care consideră că este infectată sau cum se identifică, anunță, izolează și monitorizează persoanele care au contactat cu cel infectat. Noul „plan” al guvernării confirmă acest haos.
Însăși guvernarea recunoaște că răspândirea infecției în întreaga țară a scăpat de sub control, iar soluția lor este un set de măsuri recomandate. Dacă în primăvară carantina era o opțiune , în lipsa oricăror ajutoare pentru cei vulnerabili, azi nici aceasta nu mai este o opțiune, fără alte măsuri ce ar asigura supraviețuirea oamenilor.
Or în aceste condiții, guvernarea, opoziția, administrațiile publice locale și societatea civilă ar trebui să conlucreze pentru a încetini virusul, a impune noi restricții și a ajuta pe cei vulnerabili. Chiar dacă, în special, ultimele acțiuni ale guvernării indică că încă nu au niciun plan de încetinire a pandemiei de COVID-19 în țară.