fbpx

Ieri țara noastră a atins un nou record de cazuri noi de infectare cu COVID-19. 

Întrebări către autorități: care e strategia în lupta cu pandemia Covid-19

Autori: echipa CPR Moldova – Centrul de Politici și Reforme

Avem deja peste 31 de mii de contaminări și 914 decese. Suntem în topul țărilor europene după numărul de cazuri de infectare și cel al deceselor, raportate la un milion de locuitori. Rata de contagiozitate este înaltă și avem un număr alarmant de mare de cazuri de infectare în rândul lucrătorilor medicali. 

Pandemia a fost gestionată defectuos de la bun început și nimic nu s-a schimbat în acest sens în ultimele luni, în pofida instituirii și menținerii stării de urgență în sănătate publică. Nu există și nu a existat o strategie de gestionare a crizei, iar în lipsa acesteia sistemul medical (dar și social și altele conexe) riscă un colaps iminent. Comunicarea din partea autorităților a fost inadecvată și inconsecventă, iar instrucțiunile pentru cetățeni – neclare. Populația a fost mai curând dezinformată și indusă în eroare de mesajele contradictorii și comportamentul celor ce dețin înalte funcții în stat și care sunt nemijlocit implicați în gestionarea crizei. 

A fost ratată șansa stopării răspândirii pandemiei prin depistarea rapidă și izolarea focarelor. Nu a existat nici o strategie de testare periodică a cadrelor medicale și a populației. Testele sunt efectuate doar după apariția simptomelor clinice, în ciuda recomandărilor internaționale. 

În lipsa unor măsuri adecvate pentru angajați și mediul de afaceri, statul a acceptat să relaxeze măsurile pentru unele sectoare de activitate economică – s-a decis deschiderea piețelor, sunt permise evenimente până la 50 de persoane, au fost redeschise piscinele și bazinele de înot, deși anterior fuseseră considerate focare de infectare. 

În mai puțin de două săptămâni, școlile și grădinițele urmează să fie redeschise, iar modul de organizare a procesului educațional a fost lăsat la latitudinea instituțiilor. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și alte instituții implicate în gestionarea pandemiei nu au intervenit cu o decizie clară, ci au consultat prin intermediul sondajelor instituțiile școlare și preșcolare. Decizia și asumarea de răspundere pentru eventualele consecințe fiind pasată, deci, instituțiilor consultate. 

Există și o stare de oboseală generalizată a societății. 

Aceste lucruri combinate cu agravarea așteptată a pandemiei în toamnă, ne garantează scenarii sinistre în următoarele luni. 

În aceste condiții, considerăm că transparența sporită a comunicării instituționale și decizionale poate influența pozitiv gestionarea pandemiei. Credem că este un drept al cetățenilor să fie informați constant despre numărul de teste pe care statul le are la dispoziție, precum și câte intenționează să mai procure. 

Am expediat mai multe întrebări instituțiilor competente, iar răspunsul la ele poate ajuta cetățenii și societatea să înțeleagă mai bine modul în care a fost și este gestionată pandemia. 

Îndemnăm autoritățile nu doar să răspundă transparent solicitării noastre, ci și să informeze publicul larg despre scenariile luate în considerare, despre strategiile elaborate, despre procesul de testare a populației, despre modul în care se identifică și monitorizează contacții. 


 

Nr. 24/20 din 20 august 2020

Domnului Ion Chicu, Prim-ministru și președinte al Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică

Doamnei Viorica Dumbrăveanu, Ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și vicepreședintă a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică

Solicitare de informații

(vezi în PDF)

În baza Legii privind accesul la informație nr. 982 din 11.05.2000 și a articolului 34 din Constituție – dreptul la informare, CPR Moldova solicită următoarele informații oficiale și de interes public: 

  1. De câte teste dispune Republica Moldova la moment în stocuri (la data redactării și expedierii răspunsului)? 
  2.  Câte teste au fost cumpărate de către instituțiile publice din ianuarie și până acum (la data redactării și expedierii răspunsului)? Rugăm să specificați separat loturile, indicând data, cantitatea și prețul. 
  3. Câte teste au fost donate Republicii Moldova? Rugăm să specificați țara/instituția donatoare și numărul de teste.    
  4. Când urmează a fi achiziționate noi teste și în ce cantitate? 
  5. Câte teste au fost efectuate în total până acum (la data redactării și expedierii răspunsului), câte din ele primare și câte repetate? 
  6. Câte din totalul de teste efectuate au fost gratuite, efectuate la instituțiile de profil publice și câte au fost efectuate la instituțiile de profil private? 
  7. Vă rugăm să prezentați detaliat loturile de echipamente de protecție recomandate de OMS (mănuși, măști medicale, costume de protecție, măști de protecție) cumpărate la nivel centralizat, național și ulterior redistribuite instituțiilor medicale. Specificați data de lansare a licitației, data semnării contractelor, termenele de execuție conform acestora și data livrării de către antreprenor a echipamentelor. Vă rugăm să specificați pentru fiecare lot/contract în mod detaliat tipul, cantitatea și prețul pentru fiecare tip de produs. 
  8. Vă rugăm să specificați dacă Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale deține informații centralizate despre achizițiile efectuate pe cont propriu de către instituțiile medicale, în legătură cu garantarea nivelului de protecție contra noului tip de coronavirus. 
  9. Câte persoane sunt oficial în carantină/autoizolare? Cum sunt identificate persoanele care au contactat cu o persoană infectată? Cum sunt informate persoanele despre statutul lor de „contact”? Ce obligații li se impută în momentul comunicării acestui statut? Ce instituție se ocupă de această comunicare? Regimul de carantină/autoizolare devine obligatoriu? Ce măsuri sunt întreprinse pentru monitorizarea respectării regimului de carantină/autoizolare în cazul celor ce au contactat cu persoane infectate? Ce riscă persoanele care nu respectă regimul de carantină/autoizolare, în legătură cu statutul de „contact”? 
  10. Ce produse de igienă/dezinfecție sau echipamente de protecție au fost distribuite instituțiilor școlare? 
  11. Au fost analizate scenarii și strategii de gestionare a crizei epidemiologice în cazul creșterii numărului infectărilor în toamnă? Există documente aprobate în acest sens?
  12. Este preconizată distribuirea păturilor sociale vulnerabile de produse de igienă, dezinfectanți și măști de protecție?

 

Informațiile solicitate rugăm să fie remise în termenii legali prevăzuți în art. 16 al Legii privind accesul la informație nr. 982 din 11.05.2000, la următoarea adresă electronică: [email protected]. Pentru precizări, ne puteți contacta la numărul de telefon (+373) 79060060.

 

Cu respect,

CPR Moldova – Centrul de Politici și Reforme


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *