fbpx

 

Pe 5 mai, CPR Moldova a organizat o discuție live cu Vlad Șuleanschi, co-fondator Smokehouse și Taproom, Ana Sîtnic – fondatoare Rozmarin Cafe, Iolanta Mura – business consultant și Elena Varta – moderatoare și directoare de programe în cadrul CPR.

Am dorit să aflăm cum se descurcă, în special, business-urile oneste, membre ale comunității Zona Zero, pe timp de pandemie. 

 

Vezi discuția live pe Facebook:

„Sunt și gânduri de a închide activitatea”

Am început cu discuții legate de situația financiară și activitatea celor din HORECA. Ana Sîtnic a menționat că vânzările Rozmarin sunt mici, în jur de 10-15% din ce aveau înainte de pandemie. O parte din angajați au trecut în șomaj tehnic, mai ales cei din suburbii.
Totodată, în aceste condiții deja foarte complicate, se așteaptă și impozitele (mari)  de la sfârșitul lunii aprilie.

„Sunt la răscruce, nu știu ce să fac. Poate ar trebui să diversific ceva. Sunt și gânduri chiar de a închide activitatea.”  – spune Ana

Și Vlad Șuleanschi spune că vânzările sunt de 10%, uneori de 12%. Asta chiar dacă s-au orientat rapid spre livrări și oamenii pot să comande online. Însă pot să comande doar mâncare și bere, pe când Smokehouse era și despre comunitate, și atmosferă:

„eu nu știu cum să vând atmosferă pe Internet”.

Vlad spune că mizează pe comunitatea lor construită timp de 5 ani, de aceea au făcut și o campanie de colectare de fonduri pe Indiegogo, astfel încât oamenii puteau plăti, în avans, pentru ceea ce vor consuma, eventual, în local.

În ceea ce privește resursele financiare, Vlad spune direct:

„Eu lichidități nu am. Eu taxele pe luna martie nu le-am plătit. Pe luna aprilie tot nu o să le plătesc. Eu bani nu am.”

 

Măsurile autorităților: “praf în ochi și ar trebui un fond de garantare pentru credite”

I-am întrebat și despre măsurile adoptate de autorități. Ana Sîtnic a spus că acestea sunt “praf în ochi”, nu se depune niciun efort, ci doar se mimează. Dincolo de lipsa susținerii statului și comunicarea autorităților este confuză: 

„nu știam dacă se poate cafea la pachet sau nu, dacă pot fi luate bucatele din local sau nu”. – spune Ana.

Vlad spune că într-adevăr comunicarea autorităților este lentă:

„noi ne asumăm responsabilitatea, dacă cineva se îmbolnăvește legat de localul noastre, noi suntem distruși.”

 În ceea ce privește acțiunile guvernării legate de susținerea ÎMM-urilor, co-fondatorul Smokehouse spune că el cunoaște doar două. În cazul uneia statul plătește procentele pentru credit, în cazul în care vor lua credit pentru salarii:

„imediat am fost la două bănci și am întrebat «Ne dați?» și au zis – «Nu. Cum ai să întorci partea majoră a creditului dacă nu ai vânzări?» Băncile nu vor să riște cu noi, dacă ar fi un fond de garantare din partea statului…”

Vlad spune că mulți antreprenori deja au luat credite și au riscat atunci când au deschis afacerile cu ani în urmă, acum nici nu prea mai au cu ce risca. A doua măsură este legată de întoarcerea contribuțiilor la fondul asigurărilr sociale:

„Știu antreprenori care au încercat, dar au dat de birocrație și până acum nu au văzut banii și cred că în iunie, poate în iulie. Ideea este că banii aceștia trebuie să vină înapoi foarte repede ca tu să poți plăti salariu și să ții persoanele la lucru.”

 

„Eu am plătit taxele”

Și înaintea pandemiei, concurența neloială însemna că business-urile oneste nu puteau concura, în ceea ce privește prețurile, cu cele care se eschivează de la plata impozitelor. Ambii antreprenori cred că, din cauza crizei, mai multe business-uri, inclusiv din rândul celor transparente, riscă să adopte practici nu chiar legale, mai ales în condițiile în care nu este o susținere din partea statului. 

Vlad Șuleanschi spune că taxele sunt foarte mari, iar banii se duc la stat, dar nu lucrează pentru cetățeni:

„Să am perna aia de sute de mii de lei pe care i-am plătit la stat, eu aș fi ok. Acum eu aștept ca statul să nu mă lase baltă. Eu banii i-am plătit, eu aștept ceva. ”

Ana spune că fondurile lor pentru extinderea afacerii au devenit fondul lor de rezervă, care îi ajută acum să reziste. 

 

Ce trebuie de făcut?

Antreprenorii spun că ar trebui un moratoriu legat de controale pe cinci ani. Iar orice control care se face să fie unul informativ. Ar fi bine, de asemenea, de reeșalonat taxele care ÎMM-urile nu le plătesc acum, astfel încât îndată ce se termină criza, antreprenorii să nu fie nevoiți să plătească sute de mii de lei la stat. Ei cred că acum este momentul potrivit de pus baza pentru antreprenoriat, inclusiv, în ceea ce ține de înregistrarea afacerilor și taxare adecvată. 

 

Impactul corupției asupra ÎMM-urilor

Înainte de criză, CPR Moldova a organizat mai multe discuții cu antreprenorii din regiuni pentru a identifica principalele obstacole în activitatea lor. Sintezele discuțiilor, împreună cu un chestionar de respondenți, au fost analizate de Iolanta Mura și CPR Moldova, și publicate într-un studiu.  În baza rezultatelor, am dedus că 87% din antreprenori cred că corupția este un obstacol în desfășurarea afacerilor mici și mijlocii. Business-ul se confruntă cu corupția în timpul controalelor statului (74%), obținerea actelor permisive (51%), în procesul legat de achiziții publice (36%). În același timp, 82% din ÎMM-uri nu sesizează pe nimeni când sunt impuși să plătească mită sau să recurgă la alte acte de corupție, în mare parte pentru că nu au încredere în instituțiile statului.  

 

Zona Zero – comunitatea business-ului onest și responsabil

Zona Zero este o comunitate a cetățenilor responsabili și a business-ului onest. Într-o țară în care corupția este mereu în top trei probleme, iar puțini vorbesc despre soluții, vrem să arătăm că există cetățeni, în special, antreprenori care activează corect și au o atitudine responsabilă față de cei din jur.

(vezi pagina de facebook)

 

 


Susține-ne și redirecționează 2% din impozitul tău către A.O. Centrul de Politici și Reforme Structurale. IDNO: 1017620000339

Categorii: businessPublicatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *