fbpx


 

Autoare: Vlada Ciobanu, CPR Moldova – Centrul de Politici și Reforme

Republica Moldova testează mult prea puțin cetățenii. În medie avem aproximativ 564 de testări la un milion de persoane (considerând că avem 3 milioane de cetățeni). Islanda, lider la capitolul testări, face 42 508 per milion; Norvegia – 15 861,  Slovenia – 9 910 (datele oscilează de la o zi la alta).

 

Lecțiile statelor care au reușit să oprească răspândirea virusului și Organizația Mondială a Sănătății ne spun: testați, izolați și tratați. Prin testare masivă putem opri răspândirea virusului, proteja lucrătorii medicali, pregăti sistemul medical și informa corect populația.

Autoritățile Republicii Moldova trebuie să înceteze să dea vina pe cetățeni și să-i facă iresponsabili. Ar trebui să le comunice transparent și să îi cheme la cooperare. Statul trebuie să înceapă testarea masivă a populației și să publice informația despre câte teste sunt la moment, câte testări se fac, care este strategia de testare, izolare și tratare a populației.

 

Următorul val de infectări va fi în statele sărace

Virusul SARSCoV2 care cauzează boala COVID-19, spus simplu, coronavirus se răspândește rapid. Directorul Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat că pandemia accelerează. Dacă de la primul caz COVID-19 până la 100 de mii au trecut 67 de zile, următoarele 100 de mii de persoane au fost infectate în doar 11 zile, iar alte 100 de mii de cazuri au apărut în doar patru zile.

O cauză importantă a expansiunii virusului este faptul că COVID-19 poate să nu prezinte niciun simptom pentru majoritatea celor infectați.

După primul val de COVID-19 din China sau Coreea de Sud, virusul a ajuns în Europa. Odată cu testarea masivă a populației, tot mai multe persoane au fost identificate ca purtătoare ale virusului. Dacă urmărim primele țări europene din top țări afectate de COVID-19, de pe Worldometers, vom remarca că toate sunt țări bogate și cu sisteme medicale avansate. 

Worldometers, Coronavirus Update, 28 martie

Worldometers, Coronavirus Update, 28 martie

Unele state din SUA, de exemplu New York, care abia în ultimele zile au început a testa masiv populația, au descoperit că aproape o treime din persoanele testate sunt infectate. SUA poate deveni epicentrul pandemiei, deja este  pe primul loc după numărul celor infectați.

Următorul val vor fi statele în dezvoltare, care, la moment, nu sunt în topul țărilor afectate de COVID-19, nu pentru că nu ar avea un număr mare de infectați, ci pentru că nu testează populația pentru a îi identifica. Experții se așteaptă ca țările cu venit mic să ajungă curând la număr mare de infectați depistați, iar accesul la teste va fi problematic. Și nu doar sistemele medicale mai puțin performante și resursele limitate sunt problema, ci și lipsa de comunicare și de transparență a autorităților în democrațiile fragile.

 

Autoritățile din Republica Moldova fac prea puține teste în raport cu alte țări

În spațiul public, putem auzi deseori că țări dezvoltate ca SUA sau Marea Britanie nu își testează populația, de ce ar trebui s-o facă R. Moldova? Este adevărat, în primele săptămâni ale pandemiei, chiar dacă OMS bătea alarma, chiar dacă cazurile de succes din Taiwan sau Coreea de Sud indicau că autoritățile trebuie să testeze masiv populația, să izoleze și să trateze, multe guverne au ignorat aceste recomandări. Inițial, Marea Britanie a urmat principiul imunității de turmă, deși aceasta nu era oficial declarată politică de stat. Aceasta înseamnă o formă de protecție indirectă împotriva bolilor infecțioase și presupune că un procent mare dintr-o populație a devenit imună la o infecție. În timp ce statisticile creșteau uluitor în Italia și unde a fost impusă carantină strictă, britanicii încă mai puteau bea o bere la pub. Începând cu 17 martie, Marea Britanie a anunțat că ia măsuri drastice, de atunci, în spațiul public au apărut tot mai multe restricții. Tot atunci, prim-ministrul Johnson a spus că în săptămâna următoare se așteaptă să testeze câte 10,000 de persoane zilnic, iar în patru săptămâni – câte 25,000.  O săptămână mai târziu, Marea Britanie a anunțat că milioane de teste pentru coronavirus, care pot fi făcute acasă, vor fi accesibile cetățenilor. Desigur, procesul mai durează, până noul tip de test va trece toate verificările, pentru că mai rău decât lipsa unui test este un test greșit. Între timp, chiar și prim-ministrul Johnson a fost testat pozitiv și acum este în carantină.

Scepticii vor aminti că Marea Britanie are o populație de peste 66 de milioane de oameni, respectiv, cifrele nu sunt comparabile. Și vor avea dreptate, de aceea să ne uităm la numărul de teste raportat la numărul de locuitori.

La moment, lideri la numărul de teste per milion de locuitori este Islanda – cu 29,259; Bahrain cu 16,037 (ambele state au o populație mică), Norvegia cu 13,617. Alte țări din capul listei sunt Slovenia cu 7,695 (la 21 martie), Australia – 7,018.

În Moldova, în data de 26 martie, au fost făcute 1,164 de teste de laborator, adică cam 388 per milion de persoane (dacă considerăm că sunt 3 milioane de cetățeni în țară). Ceea ce ne-ar pune cam în partea de jos în topul țărilor care testează pentru COVID-19. Aproximativ, între Chile și Bosnia și Herțegovina.

Autoritățile au anunțat că vor mai veni teste de la Organizația Mondială a Sănătății, teste din China și teste donate de agenți economici. Însă, nu se știe până la urmă câte teste sunt la moment în țară, câte vorfi cumpărate și cum se va face testarea.

O schimbare a discursului public a fost ieri, 26 martie, când președintele Dodon a menționat: „Avem o preocupare maximă să evităm cazurile de contaminare în rândul medicilor. De aceea propunem ca toți medicii din prima linie să fie testați la COVID-19. Cel puțin 10 000 de persoane vor fi testate în timpul apropiat din contul statului. Această testare va fi făcută periodic, pentru a exclude riscurile.”

Acesta însă nu a spus cu exactitate de unde vor fi cumpărate testele, când vor fi începute testările, pe ce criterii vor fi alese persoanele testate și dacă vor fi amenajate noi centre de testare.

Îngrijorător însă rămâne a fi faptul că televiziunile apropiate guvernării promovează ideea că am avea un număr mai mic de infectați comparativ cu alte state. Bunăoară, pe 24 martie, una din televiziuni spunea că Moldova are înregistrat un deces, pe când Slovenia, cu o populație mai mică, trei decese. Ținem să accentuăm că Slovenia este în top 10 țări care își testează populația, la un milion de cetățeni, revenind peste 8000 de teste, adică aproximativ de cinci ori mai mult ca R. Moldova.

Discursul promovat că Moldova are un număr mic de infectați este dăunător. La moment, statul nu testează suficient, iar autoritățile abia recent au declarat intenția lor de a testa mai multe persoane, deși societatea civilă bate alarma de cel puțin o săptămână, fiind publicată și o petiție în acest sens. 

Petiția CPR Moldova și Watchdog către Guvern

Petiție CPR Moldova și Watchdog către Guvern

Să vedem totuși de ce avem nevoie de testare. Accentuăm  testarea nu exclude faptul că trebuie să stăm acasă, să ne auto-monitorizăm, să ne spălăm pe mâini și să avem grijă de cei vulnerabili. 

 

Testăm, protejăm personalul medical, planificăm și informăm corect

Oprirea expansiunii virusului

Recomandările OMS nu mai sunt o noutate. Aceasta zice: „detectați, protejați și tratați. Nu puteți lupta cu un virus dacă nu cunoașteți unde este. Găsiți, izolați, testați, tratați fiecare caz pentru a rupe lanțul transmiterii. Fiecare caz pe care îl identificăm și îl tratăm limitează expansiunea bolii.”

Coreea de Sud, care inițial era una din cele mai afectate țări, a reușit să limiteze ascensiunea numărului celor infectați prin testare și izolare. Ministrul sud-coreean de externe a menționat că una din lecțiile esențiale este că au dezvoltat testarea pentru virus încă înainte ca acesta să se răspândească masiv: „Testarea este esențială. Aceasta conduce la detectare timpurie și minimizează transmiterea mai departe.” New York Times sumarizează lecțiile din Coreea de Sud:  

  1. Interveniți rapid, până situația devine o criză (Moldova a rămas restanțieră la acest capitol);
  2. Testați devreme, des și sigur (încă mai avem șanse);
  3. Urmăriți contactele persoanei infectate, izolați, monitorizați (încă mai putem face acest lucru); 
  4. Cereți ajutorul publicului. Viceministrul sud-coreean al sănătății a menționat că cetățenii trebuie să fie pe deplin informați și să li se solicite cooperarea. 

La fel de rapid au reacționat Singapore și Hong Kong, ambele reușind să oprească răspândirea virusului. Un exemplu de testare mai recent este Irlanda, care a amenajat 41 de centre de testări mobile care pot procesa 100.000 de teste pe săptămână la o populație de 4.9 milioane. 

 

Protejarea lucrătorilor medicali

Cei mai expuși pericolului infectării cu COVID-19 sunt medicii și lucrătorii medicali în general. Toate țările se confruntă cu resurse limitate ale personalului medical, dincolo de asta, sistemul medical trebuie să continue să ofere îngrijire celor cu boli vasculare, bolnavilor de cancer și multor alți pacienți. Unele surse spun că în Italia, virusul a ucis mai mult de 40 de lucrători medicali și a infectat peste 5000 – doctori, infirmiere, tehnicieni, lucrători ai serviciului de urgență și alți angajați.

În Moldova,  fostul director al Spitalului Clinic Republican a decis să testeze patru angajați în cadrul laboratoarelor private. Testele repetate, în laborator de stat, au confirmat primele rezultate. Directorul spitalului a fost demis. La 25 martie, spitalul din Cărpineni a intrat în carantină, 24 de lucrători medicali sunt suspectați de COVID-19 după ce au interacționat cu o femeie din Bălceana fără ca aceasta să îi anunțe că a intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19. Dacă, de la bun început, autoritățile ar fi testat locuitorii satelor Bălceana și Sofia – probabil aceste greșeli, care afectează direct sistemul medical, nu ar fi avut loc.

 

Pregătirea sistemului medical

Prin testare masivă putem vedea care sunt categoriile de vârstă cele mai afectate, ce simptome prezintă, putem determina unde sunt focarele. Și, cel mai important, ne ajută să pregătim sistemul de medicină din regiuni.

 

Informarea corectă a populației

COVID-19 este un pericol real indiferent de vârsta celor potențial infectați, deși, cei în etate sau cei cu anumite boli cronice sunt mai vulnerabili. Pentru că autoritățile au întârziat să reacționeze și să ia măsurile necesare; pentru că încă nu se testează masiv, cetățenii nu sunt știu cât de răspândit este virusul.  Mai mult, cetățenii erau confuzi văzând ceremonii de întâmpinare a prim-ministrului ungar, Viktor Orbán; forumuri cu mai mult de 50 de persoane ale oamenilor de afaceri; ședințe ale autorităților sau ceremonii de numire a unor noi miniștri care nu respectau reguli elementare de igienă.

 Vizita prim-ministrului ungar Orbán. 12.03.2020

Vizita prim-ministrului ungar Orbán. 12.03.2020

Dincolo de asta, nici două săptămâni în urmă au fost organizate alegeri în circumscripția 38, Hîncești, care la moment este al doilea focar de infecție cu COVID-19 în țară. Fiecare briefing al autorităților menționa iresponsabilitatea cetățenilor, tendință preluată și de mass-media, care titra cu litere mari „IRESPONSABILITATE”. Populația, însă, nu a fost informată imediat și eficient despre pericolele pandemiei. Testarea masivă și transparentă va ajuta la informarea corectă a populației și la respectarea de către aceasta a regulilor impuse.

 

Evitarea panicii și a răspândirii testelor false

În lipsa testării masive de către stat, cetățenii pot apela la distribuitori neverificați. În România, 10.000 de teste false au fost confiscate de polițiști. Anchetatorii au spus că testele nu sunt relevante depistării coronavirusului. Chiar și prospectul producătorului prevedea că nu pot fi folosite pentru a depista noul coronavirus.

Autoritățile trebuie să testeze masiv populația. Amintesc aici revendicările petiției, care cere Guvernului:

  1. Să cumpere nu mai puțin de 100,000 teste și să testeze persoanele care au revenit din zone cu focare de infecție, persoanele de prim contact și cele aflate în carantină.
  2. Să crească capacitatea de testare prin instruirea de personal și crearea a încă cel puțin 5 laboratoare în toate regiunile.
  3.  Să fie ridicată capacitatea de testare până la 4-5 mii pe zi, astfel încât să fie depistați și purtătorii care nu manifestă simptome, astfel să fie stopată extinderea COVID-19.

Concluzie

Autoritățile au întârziat deja: nu au intervenit rapid și au indus în eroare cetățenii. Totuși, există și celelalte lecții: testare, izolare și tratare. Statul trebuie să renunțe la politica de a arăta cu degetul la cetățeni și de a-i face iresponsabili, acesta trebuie să comunice sincer, transparent și să cheme cetățenii la cooperare. 

Autoritățile trebuie că publice informația despre câte teste sunt la moment, câte testări se fac, care este strategia de testare, izolare și tratare a populației.

Dacă autoritățile vor continua să fie iresponsabile și netransparente, vor fi mulți morți. 


Lasă un răspuns