fbpx

Pe 11 martie, pentru prima dată, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a folosit noțiunea de pandemie, referindu-se la COVID-19.

Ținând cont de viteza de răspândire a virusului și de ultimele evoluții din statele afectate, ne așteptăm ca numărul celor infectați să crească în zilele și săptămânile ce urmează, atât la nivel mondial, cât și în Republica Moldova. Una din cauze, conform OMS este nivelul „alarmant de inacțiune”. E rațional, deci, să ne întrebăm cu toții cât de pregătiți suntem pentru un astfel de scenariu pesimist.

Considerăm că nu există suficientă transparență și comunicare legată de acțiunile întreprinse de autorități pentru gestionarea actualei situații. 

Comunicarea a fost proastă, în special la început, imediat după detectarea primului caz de infectare cu COVID-19 în R. Moldova, autoritățile, la acel moment, aproape că negau existența unei situții critice.

Realizăm că nu s-a făcut tot ce era necesar, deși autoritățile au avut suficient timp: COVID-19 a izbucnit la începutul lunii februarie și era evident că va ajunge și în R. Moldova. Am avut la dispoziție mai mult de o lună pentru procurarea echipamentelor, produselor și medicamentelor necesare.

Din aceste motive, cerem autorităților să informeze corect cetățenii în ceea ce privește măsurile întreprinse de către instituțiile competente pe parcursul ultimelor săptămâni.

Așteptăm răspunsuri la următoarele întrebări, sperăm, la următorul briefing de presă al Ministrei Sănătății și pe pagina web a Ministerului:

 

  1. Au fost sau nu dotate toate spitalele cu echipament de protecție pentru personalul medical? Ce tip de echipamente a fost procurat din cel recomandat de OMS: mănuși, măști medicale, halate medicale, costume de protecție, ochelari de protecție și măști de protecție? Conform OMS deficitul actual de echipament personal de protecție pune în pericol viața lucrătorilor medicali, dar și a celor ce sunt în contact cu ei.

  2. Cu ce fel de produse din categoria săpun și produse dezinfectante, și în ce cantitate au fost dotate spitalele din RM?

  3. Câte teste pentru detectarea Covid-19 au fost obținute, achiziționate? Unde pot fi făcute aceste teste și în ce condiții? Vor fi organizate noi livrări în viitorul apropiat?

  4. Ce stocuri avem de medicamente cu care pot fi tratați cei ce sunt deja infectați cu Covid-19? Urmează să avem noi livrări?

  5. Câte locuri au fost pregătite pentru pacienții ce sunt suspectați de infectare cu Covid-19 și în ce instituții?

  6. Cât de dotate sunt secțiile de terapie intensivă din R. Moldova? Câți pacienți vor putea fi internați în aceste secții? Câte aparate de ventilat mecanic avem? Câte paturi avem în spitalul de boli infecțioase Toma Ciorbă pregătite pentru terapie intensivă? Organizația Mondială a Sănătății recomandă creșterea numărului de paturi în terapie intensivă pentru a exclude o creștere a ratei mortalității. Rata înaltă a mortalității în provincia Wuhan a fost, în primul rând, explicată prin lipsa locurilor în terapie intensivă.

  7. Sunt sau nu dotate punctele de trecere a frontierei de la Leușeni și Sculeni cu scannere pentru detectarea febrei? Din mai multe surse am fost informați că cei ce revin acasă, nu trec acest tip de verificări.

  8. Ce strategie de comunicare intenționează să adopte autoritățile R. Moldova în ceea ce privește informarea tuturor cetățenilor referitor la măsurile individuale pe care le poate întreprinde fiecare din ei. Se face diseminarea online a materiale informative, cel puțin a celor deja pregătite de OMS? Momentan considerăm comunicarea autorităților ca fiind ineficientă.

  9. Ce măsuri sunt întreprinse de către autorități pentru asigurarea respectării regimului de carantină de către cetățenii cărora le-a fost impus? Cine monitorizează acești cetățeni?

  10. Ce fel de asistență primesc cei care sunt în carantină la domiciliu?

Cerem, de asemenea, să fim informați corect în ceea ce privește numărul celor infectați și aflați în carantină.

Totodată, cerem autorităților să aibă o atitudine responsabilă față de informarea cetățenilor și să nu folosească această criză pentru a denigra oponenții politici. Am fost martorii scoaterii din context și manipulării mesajelor unor politicieni. Informațiile eronate  au fost promovate la mai multe televiziuni, riscând să provoace panică.

În condițiile unei pandemii globale, a situației șubrede a sistemului nostru de sănătate, al numărului mare de cetățeni ai Republicii Moldova ce revin din zonele afectate de COVID-19, este necesară o responsabilizare maximală a întregii societăți și, în primul rând, a autorităților. Cerem să se facă abstracție de faptul că suntem într-un an electoral. Apelăm la responsabilitatea guvernanților noștri: indiferent de cine i-a votat, ei reprezint toți cetățenii R. Moldova.

 

Autori: CPR Moldova


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *