fbpx

La 30 septembrie, CPR Moldova a venit cu o inițiativă către Parlament prin care solicită sesizarea Curții Constituționale ca aceasta să-și revizuiască hotărârea din 2015 care spune că funcționarii suspectați de îmbogățire ilegală, nu sunt obligați să explice proveniența bunurilor deținute. Recomandarea expertului CPR, Andrei Cebotari, este inversarea sarcinii probei, adică: dacă cheltuielile depășesc substanțial veniturile, inculpatul trebuie să dovedească cum a obținut aceste bunuri. Dacă acesta nu poate demonstra proveniența legală a lor, statul le confiscă, iar persoana este trasă la răspundere pentru îmbogățire ilicită.

Aceasta ar rezolva problema articolului 3302 din Codul Penal, care la moment prevede pedeapsă doar în cazul în care agentul constatator (CNA sau Procuratura Anticorupție) dovedește, cu probe, că aceste bunuri nu au fost obținute legal, dar nu și pentru deținerea bunurilor care depășesc veniturile legale – așa cum este în practica internațională.

Întreaga propunere și argumentare, o puteți citi mai jos, la fel aici puteți citi analiza CPR despre eșuarea aplicării articolului din Codul Penal referitor la îmbogățirea ilicită.

Aici puteți vedea inițiativa noastră către Parlament.

 

Proiectul „Educate. Engage. Empower. Community Tools against Corruption” este realizat de CPR Moldova – Centrul de Politici și Reforme și eGovernance Academy (Estonia), și finanțat de Fundația Soros-Moldova și Fundațiile pentru o Societate Deschisă.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *