fbpx

Autoare: Elena Druță, CPR Moldova – Centrul de Politici și Reforme

Pe 6 septembrie, CPR Moldova a organizat discuții cu ocazia împlinirii unui an de la răpirea celor șapte angajați ai rețelei de licee “Orizont”. La eveniment au participat: Rosian Vasiloi, Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, reprezentanți ai Biroului Migrație și Azil, și reprezentanți ai presei și ai societății civile.

CPR a subliniat faptul că, în afară de ancheta Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, care își desfășoară lucrările cu ușile închise, datoria instituțiilor vizate este să garanteze cetățenilor accesul la informație, să ofere explicații și să întreprindă acțiuni interne specifice cu scopul de a împiedica abuzuri similare.

Urmăriți video de la evenimentul CPR Moldova cu Biroul Migrație și Azil

și declarațiile lui Rosian Vasiloi

 

La trecerea frontierei, cetățenii turci au prezentat pașapoarte valabile 

Șeful Poliției de Frontieră ne-a asigurat că o anchetă internă este deja în curs de desfășurare și că, cel puțin în ceea ce privește existența pașapoartelor, trecerea frontierei a fost absolut legală. Pentru prima dată în spațiul public, un reprezentant al autorităților a recunoscut că pentru toți cei șapte cetățeni turci, la trecerea frontierei, au fost prezentate pașapoarte valabile. În pofida acestei informații, existența unor multiple pașapoarte valabile pentru una și aceeași persoană trebuie să fie corect cercetată de către organele de anchetă. Amintim că rudele unora dintre profesorii ,,expulzați” au afirmat că pașapoartele acestora au rămas acasă. Potrivit legislației, doar în cazul în care cetățeanul străin nu dispune de un act valabil, reprezentanța diplomatică a statului de origine îi emite un act de identitate temporar pentru trecerea frontierei.

Vasiloi a  confirmat, de asemenea, că cetățenii turci au fost îmbarcați într-o cursă charter.

Ținem să menționăm că acestea sunt unele din informațiile pe care nu am reușit să le obținem de la precedenta conducere a Poliției de Frontieră, în perioada imediat următoare acțiunilor din 6 septembrie 2018, despre care am scris aici și motiv pentru care am dat în judecată Poliția de Frontieră și Ministerul Afacerilor Interne pentru restricționarea accesului la informațiile de interes public.

 

Aeroportul Internațional Chișinău – se traversa ilegal frontiera de stat, iar aeronavele nu erau supuse verificărilor 

Rosian Vasiloi a comunicat și despre o serie de grave anomalii în funcționarea punctului de trecere a frontierei de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Vasiloi a afirmat că, pe parcursul ultimilor 3-4 ani, pe teritoriul aeroportului au existat mai multe puncte negre, care permiteau accesul anumitor persoane în zona de securitate și control, fără trecerea controlului de frontieră. Aceasta înseamnă că existau persoane care, la trecerea frontierei nu erau supuse perchezițiilor fizice, nu prezentau actele de identitate și informațiile din pașapoartele acestora nu erau introduse în baza de date a Poliției de Frontieră. Șeful Poliției de Frontieră nu a putut face estimări cu privire la numărul de persoane care au trecut astfel frontiera de stat, în ultimii 3-4 ani.

Rosian Vasiloi a afirmat că, deși orice mijloc de transport care traversează frontiera de stat (naval, aerian, terestru, feroviar) trebuie să fie supus verificării, pe Aeroportul Internațional Chișinău, aeronavele nu erau verificate de către polițiștii de frontieră. Până pe data de 19 iulie, aeronavele nu se verificau, la fel cum, pe anumite dimensiuni, nu se verificau persoanele care se deplasau cu mijlocul de transport până la aeronavă. Deși Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră nu a putut vorbi despre o subordonare a polițiștilor de frontieră în fața angajaților aeroportului, a putut totuși confirma că polițiștii de frontieră executau indicații parvenite de la persoane fizice penale, politicieni și businessmani.

 

Biroul Migrație și Azil – nu cunoaștem cine a executat decizia în locul nostru 

Reprezentanții Biroului Migrație și Azil au confirmat, pentru prima oară în spațiul public, răspunzând la întrebările cetățenilor, că instituția a emis deciziile de îndepărtare, ca urmare a unei solicitări a Serviciului de Informații și Securitate, dar că nu Biroul a fost cel care a executat decizia. Deși a fost confirmată veridicitatea datelor aplicate pe deciziile de îndepărtare de pe teritoriul național și însăși emiterea acestor decizii, reprezentanții Biroului au afirmat că  niciun angajat al instituției nu a participat la acțiunile din 6 septembrie.  Amintim că executarea deciziei îi revine în exclusivitate, conform cadrului legal, Biroului Migrație și Azil. Funcționarii Biroului prezenți la eveniment nu au putut să ne comunice care a fost instituția care a executat abuziv decizia de îndepărtare, lăsând ca această informație să ne fie comunicată de către Procuratura mun. Chișinău, instituție ce instrumentează acest caz. De asemenea, la întrebarea de ce Biroul Migrație și Azil nu a făcut anterior declarații publice referitoare la subiect, de ce nu a denunțat abuzul și nu a oferit comentarii nici măcar după hotărârea CEDO de condamnare a Republicii Moldova, în care și Biroul era vizat, reprezentanții BMA au făcut referință la faptul că Biroul se află în subordinea Ministerului Afacerilor Interne și la existența unei instrucțiuni care împiedică autoritățile subordonate ministerelor să stabilească cu presa sau cu cetățenii o comunicare independentă, necoordonată la nivel ministerial.

Prin organizarea acestor discuții, ne-am propus să obținem răspunsuri la întrebări legate de aspecte necunoscute privind răpirea profesorilor turci și să furnizăm cetățenilor informații la care au dreptul să aibă acces.

CPR Moldova va continua să susțină dreptul cetățenilor de a accesa informații oficiale, va face presiuni pentru publicarea informațiilor deținute de Comisia parlamentară pentru securitate națională, apărare și ordine publică și va promova o comunicare directă a instituțiilor cu cetățenii.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *