fbpx

5 iulie 2019

Studenții bugetari din Moldova deseori nu își cunosc obligațiile, iar, în condițiile unor deficiențe legislative, pot uneori fi nevoiți să întoarcă statului sume exagerate.
De exemplu, atunci când vor să își retragă actele de la universitate sunt obligați să restituie statului zeci de mii de lei, sume care adesea sunt de câteva ori mai mari decât contractul pentru studii și care sunt decise arbitrar de către instituția de învățământ, în baza unei Hotărîri de Guvern din 2001. Aceasta trebuia să stimuleze absolvenții universităților să lucreze pentru stat, compensând lipsa cadrelor în regiuni. În schimb, aceasta pare să ducă, de fapt, la penalizarea studenților. Mai multe, aici: https://faracoruptie.md/blog/2019/4/2/arbitrar-si-injust-statul-contra-studentilor-bugetari
Pentru a găsi soluții la această problemă, vă invităm la o dezbatere publică la Cafeneaua Guguță, prima dintr-un șir de dezbateri pe subiecte sociale relevante pe care vrem să le găzduim la OccupyGuguță.
La dezbatere, care continuă un șir de acțiuni de advocacy ale CPR Moldova – Centrul de Politici și Reforme la acest subiect, ne propunem să discutăm soluții practice, echitabile pentru studenți și oportune pentru interesele statului. Vor participa deputați din Parlamentul Republicii Moldova și reprezentanți ai societății civile.

Două echipe, a câte doi debateri fiecare, joacă după reguli parlamentare și la cronometru.
Una dintre echipe va reprezenta Guvernul care propune și susține prin argumente o direcție de rezolvare a unei probleme, în contextul temei anunțate.
Opoziția, la rândul său, va combate oferta Guvernului.
Echipa GUVERNULUI: Dan Perciun și Radu Marian, deputați în Parlament;
Echipa Opoziției: Anastasia Primov (plătitor de impozite, cetățean, producator) și Andrei Lutenco/ Andrew Clayton (activist, debater, CPR Moldova – Centrul de Politici și Reforme).
Evenimentul are loc cu ocazia în cadrul aniversării de Un an de #protestpermanent, respectiv activitățile creative și distracția vor continua pînă seara.

Urmăriți dezbaterea live aici:

 

Categorii: Evenimente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *