fbpx

Astăzi, CPR Moldova a lansat platforma de colectare a cazurilor de corupție și a situațiilor ce pot duce la corupție coruptie.cpr.md. Platforma este în regim de testare timp de două săptămâni, perioadă în care sugestiile și recomandările sunt încurajate.

O treime din cetățeni refuză să plătească mită, conform sondajelor. Acesta este grupul nostru țintă. Apoi, vom ajunge și la ceilalți cetățeni și le vom explica care sunt tipurile de corupție, de ce trebuie de combătut astfel de practici și cum ar trebui să fie lucrurile de fapt. Astfel, misiunea noastră în acest proiect este să creștem proporția celor ce refuză să devină complici ai corupției.

Vrem să creăm o comunitate de cetățeni care să lupte cu practici concrete care conduc la corupție. Pe platforma noastră cetățenii pot raporta cazuri de corupție, indicând care instituții sau despre ce fel de practici este vorba. Toate raportările sunt absolut anonime și nu trebuie sa conțină informații cu caracter personal.

Cu cât mai multe cazuri colectăm, cu atât mai ușor vom putea identifica anumite tendințe și iniția campanii de advocacy pentru a pune presiune pe instituțiile statului și autoritățile locale să schimbe situația existentă. Împreună vom cere socoteală de la autorități.

Noi nu vrem să presupunem care sunt instituțiile și practicile cele mai corupte, noi vrem să aflăm de la cetățeni care sunt problemele cu care se confruntă. Iar împreună să încercăm să le abordăm.

Am făcut lansarea la Agenția Servicii Publice, Centrul Multifuncțional Chișinău, numărul 1, unde am încurajat oamenii care stau în rânduri să raporteze cazuri de corupție sau care conduc la corupție. Unii cetățeni au fost curioși, alții ne-au povestit cum toamna începe marea corupție în școli și grădinițe, au fost și unii care au rămas apatici. Am fost întâmpinați de paza care ne-au întrebat de ce filmăm și ce distribuim, le-am explicat că suntem într-o instituție publică și este dreptul nostru ca cetățeni să facem asta. Ne propunem să mergem în fiecare săptămână în instituțiile publice să vorbim cu cetățenii și să îi încurajăm să pornim împreună lupta cu corupția, anume prin cazuri concrete.

 

Acest proiect este realizat de Agenția de e-Guvernare din Estonia împreună cu CPR Moldova, cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova, al Fundațiilor pentru Societate Deschisă și al Agenției Estoniene pentru Dezvoltare și Cooperare. Opiniile exprimate pe această platformă aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia organizațiilor finanțatoare.

 

 

Categorii: Comunicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *