fbpx

Guvernul Republicii Moldova

Prim-ministrului Pavel Filip

 

Stimate Domnule Prim ministru,

În februarie 2013, Întreprindearea de Stat ”Cadastru” lansa un nou serviciu electronic – accesul la datele din Registrul Bunurilor Imobile şi la informaţia grafică privind bunurile imobile. Acesta punea la dispoziţia cetăţenilor informaţii privind suprafaţa, modul de folosinţă, valoarea estimată în scopul impozitării, tipul de proprietate, existenţa unor interdicţii sau notări asupra bunului imobil.

Cu toate acestea, informația cu adevărată valoare pentru interesul public, transparență și prevenirea corupției, rămâne inaccesibilă.

Prin prezenta, solicităm implicarea Dvs. pentru extinderea serviciului dat, incluzând următoarele date:

– proprietarul imobilului

– istoricul tranzacțiilor din ultimii zece ani

Suntem convinși că această intervenție va crește transparența și va preveni corupția la orice nivel. Atât munca jurnaliștilor de investigație, a instituțiilor de prevenire și combatere a corupției, dar și al Serviciului Fiscal de Stat, va fi mai ușoară, iar interesul public va rezulta într-o presiune pozitivă de condamnare a corupției și intereselor ascunse a demnitarilor.

De asemenea, astfel pot fi reduce numărul cazurilor de escrocherie, care au loc grație lipsei de transarență în acest domeniu.

Această inițiativă este în concordanță cu cele mai bune practici europene și este o măsură ieftină și eficientă de prevenire a corupției.

Din punct de vedere tehnic, executarea acestei inițiative poate fi realizată în maximum o lună, principalul lucru necesar fiind o decizie politică în acest sens, în numele transparenței.

 

Cu respect,

CPR Moldova

Categorii: ApeluriNotes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *