fbpx

28 august 2017

Guvernul Republicii Moldova

Prim-ministrului Pavel Filip

Copie: Banca Mondială

Copie: Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare

 

Subiect: Solicitare privind actualizarea setului de date din Registrul de stat al unităţilor de drept privind întreprinderile înregistrate în Republica Moldova

 

Stimate Domnule Prim ministru,

CPR Moldova a constatat, că timp de peste două luni setul de date din Registrul de stat al unităţilor de drept privind întreprinderile înregistrate în Republica Moldova nu a fost actualizat.

Prin prezenta, solicităm reluarea publicării regulate a setului de date din Registrul de stat al unităţilor de drept privind întreprinderile înregistrate în Republica Moldova conform aranjamentelor precedente.

Exact doi ani în urmă se publica primul set de date din Registrul de stat al unităţilor de drept privind întreprinderile înregistrate în Republica Moldova, care conținea informație privind numele fondatorilor companiilor înregistrate în Republica Moldova. După cum cunoașteți, progresul la acest capitol a fost unul lent din cauza rezistenței din partea mai multor instituții ale statului. Acest pas, odată realizat, a fost recunoscut drept un progres evident. Antreprenorii și asociațiile de afaceri, presa independentă, în special de investigație, societatea civilă, partenerii de dezvoltare și alte părți interesate au recunoscut acest progres, iar Republica Moldova a ajuns pe locul 3 în clasamentul Băncii Mondiale ”Open Corporates”.

Publicarea setului de date a stat la baza dezvoltării mai multor aplicații practice care facilitează consultarea informațiilor privind întreprinderile înregistrate în Republica Moldova, cum ar fi www.idno.md, www.openmoney.md, www.companii.md, etc.

Până acum, acest set de date este unul din cele mai populare de pe portalul www.date.gov.md.

Cu îngrijorare constatăm faptul că, timp de peste două luni, acest set de date nu se actualizează. Considerăm această întârziere drept una nejustificată și o calificăm drept o tentativă de tatonare a terenului pentru a închide accesul la această informație, pe care o considerăm una de interes public.

Republica Moldova s-a obligat în cadrul mai multor foruri internaționale, dar și prin aprobarea unui șir de acte normative, să respecte principiile datelor guvernamentale deschise, iar partenerii de dezvoltare au oferit susținere financiară generoasă pentru a asigura transparența procesului decizional și accesul la informație. Devierea de la obligațiunile asumate și demontarea unor reforme din acest domeniu ar însemna, automat, compromiterea eficienței asistenței externe deja asimilate de Republica Moldova.

Există mai multe inițiative finanțate de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, ce au avut drept scop creșterea transparenței și a accesului la informație, printre care menționăm Banca Mondială (Programul de e-transformare a Guvernării – 23 milioane Dolari SUA) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (Consiliul Economic al Prim ministrului – 600 mii EURO). La acestea merită să adăugăm și miile de ore de lucru ale funcționarilor publici plătiți din banii contribuabilului moldovean – resurse ce riscă să fie compromise.

Totodată, constatăm că acest caz nu este un incident izolat și că tentative de a îngrădi accesul la informație sunt observate periodic din partea mai multor instituții ale statului, inclusiv a celor subordinate Guvernului condus de Domnia Voastră. Acest comportament divulgă o viziune incompatibilă cu o politică a statului ce țintește eliminarea corupției, Or, transparența este cel mai ieftin și eficient mod de a descuraja și preveni corupția, iar obscuritatea și barierele din calea accesului la informație sunt condiții ce favorizează practicile corupte și conflictele de interese.

Prin prezenta, vă solicităm să interveniți, în calitate de Prim ministru, pentru publicarea imediată a următorului set de date, dar și să oferiți o explicație vizavi motivele acestei întârzieri.

 

Cu respect,

CPR Moldova.

www.cpr.md

Categorii: NotesPublicatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *