fbpx

În data de 19 iunie 2017 CPR Moldova a solicitat Ministerului Finanțelor informația despre cheltuielile de deplasări a tuturor membrilor cabinetului de miniștri și deputaților.

 

 

În răspunsul său din 10 iulie 2017 Ministerul Finanțelor, datele existente în SistemuI Informațional al Ministerului Finanțelor, pentru anii 2015-2016, poartă un caracter generalist și reflectă cheltuielile Secretariatului Parlamentului și ale ministerelor per ansamblu, dar nu și, cel puțin, a fiecărui minister în parte.

 

 

CPR Moldova a solicitat repetat, la data de 17 iulie 2017, informația privind cheltuielile pentru deplasările în interiorul și în afara țării, precum și cheltuielile de protocol pentru fiecare deputat din Parlamentul Republicii Moldova și membru al Cabinetului de miniștri.

 

 

În data de 1 septembrie 2017, pe situl Ministerului Finanțelor este postat un comunicat despre cheltuielile de deplasările în afara țării a Ministrului Finanțelor, iar gestul este poziționat drept o acțiune benevolă, fiind preluată de mai multe instituții media.

Ulterior, Ministrul Finanțelor răspunde (04 septembrie 2017, cu o întârziere de aproape o lună) solicitării oficiale a CPR Moldova, iar în răspuns doar face referință la comunicatul sus-menționat al Ministerului Finanțelor.

 

 

În scrisoarea sa, Ministrul Finanțelor afirmă că instituția pe care o conduce nu dispune de informații detaliate, despre cheltuielile de deplasare a altor miniștri și deputați. În același timp, Ministrul Finanțelor nu a oferit un răspuns deplin la solicitarea noastră nici măcar despre cheltuielile proprii (afară de informație despre deplasările în afara țării, CPR Moldova a solicitat informație despre deplasările în țară plus, cheltuielile de protocol).

De asemenea, știm că Trezoreria de Stat, Direcție generală în cadrul aparatului central al Ministerului Finanțelor, în virtutea mandatului său, deține informații detaliate despre executarea bugetului public.

Concluzia noastră este că Ministerul Finanțelor nu a fost onest în răspunsurile sale.

În primul rând, Ministerul Finanțelor nu a răspuns pe deplin solicitării CPR Moldova nici măcar despre cheltuielile proprii.

În al doilea rând, Trezoreria de stat deține informație despre cheltuielile pe ministere, iar neprezentarea informației date denotă lipsa dorinței de a asigura mai multă transparență la subiectul dat.

Totodată, lipsa informației individuale privind deplasările și cheltuielile de protocol ale demnitarilor înseamnă și lipsa controlului asupra acestor cheltuieli, lucru ce ne îngrijorează și ar trebui să-i îngrijoreze pe toți contribuabilii e din țară. Or, este o practică europeană ca informații de genul dat să fie publice, până la cheltuielile de combustibil per fiecare funcționar ce are acces la privilegii finanțate din banii contribuabilului.

Date fiind prevederile Legii nr. 982 din 11.05.2000 cu privire la accesul la informație, conform căreia instituția este obligată să prezinte informația de care dispune corect şi la timp, considerăm că, prin oferirea unui răspuns evaziv, Ministrul Finanțelor nu a interpretat legea cu bună credință.

Aceeași lege [ 1] spune că informația va fi prezentată solicitantului cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 15 zile lucrătoare. Suntem siguri că pentru oferirea unei informații care era la îndemâna instituției ar fi fost suficiente câteva zile lucrătoare.

Oferirea răspunsurilor formale și evazive este una din cele mai populare metode de a ascunde informația de ochii publicului. Condamnăm această practică și facem apel către instituțiile publice să dea dovadă de sinceritate și bună credință în comunicarea lor cu societatea.

Prin prezenta, facem apel public Ministerului Finanțelor să facă demersurile necesare pentru publicarea informației date în termenii cei mai restrânși posibili. Cheltuielile pentru privilegiile demnitarilor trebuie să fie transparente și disponibile online.

 

PS:

Nu este prima dată când Ministerul Finanțelor încearcă să manipuleze faptele.

Reamintim un alt caz, din 25 aprilie 2017, când CPR Moldova solicita Ministerului Finanțelor să corecteze informația pe care o prezintă pe site-ul oficial în tabelul despre ”recuperarea activelor”. Am afirmat atunci că informația este manipulatoare și dezinformează publicul.

Deși public a admis că avem dreptate, fiind contrazis imediat de speakerul Candu, Ministrul Finanțelor ne-a răspuns oficial că informația prezentată în tabelul despre recuperarea activelor nu are nevoie de adaptare și corespunde realității.

[ 1] Legea 982 privind accesul la informație, Art 16 alineat 1:

„Informaţiile, documentele solicitate vor fi puse la dispoziţia solicitantului din momentul în care vor fi disponibile pentru a fi furnizate, dar nu mai tîrziu de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de acces la informaţie.”

Categorii: ComunicateNote

Lasă un răspuns