fbpx

DECLARAȚIE

 

Iniţiativa de modificare a sistemului electoral nu poate fi îmbunătăţită – ea trebuie retrasă

Reprezentând un grup de organizații ale societății civile care au criticat în repetate rânduri tentativa neinspirată de schimbare a modului de alegere a Parlamentului, considerăm necesar să clarificăm anumite aspecte în ceea ce priveşte continuarea „dezbaterilor” pe marginea acestei iniţiative. Prin această declarație, ne adresăm cetățenilor, Parlamentului și partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Prin luările de poziție publice, expertize și participări la evenimente și în presă am adus numeroase argumente care, în contextul actual al Republicii Moldova, dovedesc inadmisibilitatea modificării sistemului electoral în unul uninominal sau mixt, mai ales în forma propusă de către promotorii acestei schimbări. Am fost nevoiți să recurgem la acțiuni de protest pentru a ne face auziți. Am recurs la proteste din cauza ne-dorinței guvernării să poarte un dialog real și să răspundă la întrebările experților și acuzațiile de manipulare a sistemului electoral în interesul unor partide și a ”sacilor cu bani”.

Opiniile și îngrijorările noastre au fost împărtăşite şi de către experții Comisiei de la Veneția. Ultimii au constatat că nu exista una din condiţiile indispensabile pentru modificarea sistemului electoral – consensul politic, recomandând să nu fie schimbat sistemul electoral. De asemenea, Comisia de la Veneţia a notat că iniţiativa de introducere a sistemului mixt trezeşte îngrijorari considerabile, inclusiv riscul influenţării deputaţilor din circumscriptii de interese de afaceri, competenta CEC de a crea circumscripţiile uninominale o expun unui risc de influenţă politică, nu există criterii clare cu privire la crearea circumscritiilor pentru regiunea transnistreana si votul peste hotare, iar măsura propusa nu poate îmbunataţi reprezentarea în parlament a femeilor si minorităţilor naţionale. Aceste riscuri nu pot fi înlăturate decât prin renunţarea la iniţiativa de alegere a deputaţilor în circumscripţii. Poziţia Comisiei de la Veneţia este îmbrățișată şi de organizațiile internaționale și partenerii externi. Mai mult ca atât, păstrarea actualului sistem electoral este destul de tranșant indicată ca o precondiție obligatorie continuării finanțării europene.

Având în vedere că nu sunt întrunite condiţiile impuse de Comisia de la Veneţia, cel mai respectat for internaţional în domeniu, pentru modificarea sistemului electoral, orice discuţii pentru „îmbunătăţirea” iniţiativei de introducere a sistemului uninominal sau mixt sunt lipsite de logică. Având în vedere că orice discuţii pentru „îmbunătăţirea” iniţiativei de introducere a sistemului uninominal sau mixt sunt lipsite de logică, noi nu vom participa la astfel de discuţii, deoarece ele sunt lipsite de sens. Așa cum am mai declarat de multe ori, solicităm autorilor să retragă proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral și să revină de urgență la implementarea cerințelor Curții Constituționale în vederea eliminării lacunelor din legislația electorală actuală.

Organizaţiile semnatare îşi exprimă deschiderea pentru a participa la procesul de îmbunătăţire a sistemului electoral actual, în vederea conformării cu adresele Curţii Constituţionale şi recomandările din ultimul aviz al Comisiei de la Veneţia, în special în ceea ce priveste finanţarea partidelor politice, examinarea constestaţiilor electorale, reflectarea campaniei în media, implicarea bisericii în alegeri şi votul diasporei.

 

Organizațiile semnatare:

1. Centrul de Resurse Juridice din Moldova

2. Fundația Est-Europeană

3. Centrul de Politici și Reforme

4. A.O. Comunitatea „WatchDog.MD”

5. Transparency International-Moldova

6. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

7. Asociația pentru Democrație Participativă

8. Institutul de Politici Publice

9. Asociația pentru Gurvernare Eficientă și Responsabilă

Categorii: ApeluriNotes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *