fbpx

4 octombrie 2017

Autori: Echipa CPR Moldova

CPR Moldova timp de trei luni a încercat să obțină informația despre deplasările diferitor demnitari. Autoritățile ce dețin informația dată au găsit, de fiecare dată, pretexte pentru a nu ne satisface cererea. În sfârșit, am obținut de la secretariatul Parlamentului Republicii Moldova informația privind cheltuielile de deplasare în străinătate ale deputaților, pentru perioada anilor 2015 – 2016.

Vă prezentăm mai jos câteva imagini, realizate de către noi în baza informației primite, ce nu au nevoie de explicații adiționale.

 

Top 10 cele mai mari cheltuieli pentru deplasările de serviciu în străinătate ale deputaților Republicii Moldova, în perioada 2015 – 2016

 

Egalitatea de gen în distribuția cheltuielilor pentru deplasările de serviciu în străinătate ale deputaților (2016)

 

Cele mai mari cheltuieli pentru deplasările de serviciu în străinătate ale unui deputat din Republica Moldova, în perioada 2015 – 2016

 

Prin această postare nu ne expunem asupra justificării acestor cheltuieli. Poate sunt exagerate, poate sunt prea puține.

Inacceptabilă este, însă, lipsa de transparență la acest subiect, ori astfel de informații trebuie să fie disponibile online, la distanță de câteva click-uri. Noi am insistat timp de trei luni.

Întârzierea la infinit a răspunsului este egală cu îngrădirea accesului la informație.

PS: La moment colectăm informația similară din partea ministerelor.

***

Legea nr. 982 din 11.05.2000 privind accesul la informaţie prevede:

Articolul 4. Principiile politicii statului în domeniul accesului la informaţiile oficiale

(1) Oricine, în condiţiile prezentei legi, are dreptul de a căuta, de a primi şi de a face cunoscute informaţiile oficiale.

Articolul 16. Termenele de satisfacere a cererilor de acces la informaţie

(1) Informaţiile, documentele solicitate vor fi puse la dispoziţia solicitantului din momentul în care vor fi disponibile pentru a fi furnizate, dar nu mai tîrziu de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de acces la informaţie.

 

Categorii: NotesPublicatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *