fbpx

Domnului Sergiu Cioclea

Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei

Copie:

Domnului Octavian Armașu

Ministru al Finanțelor.

 

 

Stimate domnule Guvernator,

 

În calitate de organizație nou-fondată, Centrul de Politici și Reforme a trecut recent prin birocrația legată de fondare a organizației și a identificat câteva proceduri pe care le considerăm inutile sau învechite, una dintre care constituie subiectul acestei adresări.

Dorim să vă atragem atenția asupra ”Instrucţiunii privind deschiderea conturilor bancare în instituţiile financiare ale Republicii Moldova”, un act normativ al Băncii Naționale a Moldovei, vechi de 25 de ani, care încă produce incomodități și care, în viziunea noastră, trebuie adaptat noilor realități.

Deși nu este unicul anacronism din documentul dat, conform Hotărârii nr 43 din 23 iulie 1992, „Instrucţiunea privind deschiderea conturilor bancare în instituţiile financiare ale Republicii Moldova”, o bancă comercială, înainte de a finaliza procedura de deschidere a unui cont curent unei persoane juridice nou-înregistrate (atât din business, cât și din sectorul asociativ), remite informația dată Serviciului Fiscal de Stat, care trebuie, la rândul său, să remită o confirmare înainte ca organizația să poată opera contul curent.

Felul în care această procedura este aplicată în realitate face ca organizația să nu poată funcționa până nu primește această confirmare, nefiind stipulate termenul-limită și criteriile în baza cărora SFS ia această decizie.

Înțelegem că, la momentul instituirii procedurii sus-menționate, aceasta era necesară pentru a preveni spălarea banilor. Totuși, experiența recentă, și anume spălarea a aproximativ 20 miliarde USD cu utilizarea sistemului financiar al Republicii Moldova, a demonstrat că, în practică, asemenea măsuri de prevenire nu dau rezultatele dorite. Suntem convinși că există metode mai eficiente și mai targetate de prevenire a spălării banilor decât instituirea unei bariere în plus în procesul de fondare a tuturor companiilor sau altor tipuri de organizații.

Una dintre implicațiile acestei proceduri este că lansarea unei afaceri durează mai mult decât doar înregistrarea acesteia la Camera Înregistrării de Stat. Dat fiind faptul că o întreprindere în secolul 21 nu este funcțională fără un cont curent, considerăm procedura sus-menționată drept parte din lansarea unei afaceri.

Din observațiile noastre, procedura dată durează de obicei două-trei zile. Deși nu este intenția noastră de a degrada pe nedrept scorul țării noastre în clasamente cum ar fi „Doing Business” (unde la moment această procedură nu este reflectată), în opinia noastră, clasamente de acest gen trebuie să reflecte în primul rând realitatea, motiv din care vedem două soluții – fie această procedură să fie abrogată cât mai curând, fie ea să fie reflectată obiectiv în clasamentul Doing Business din anul următor.

În cazul organizației noastre, procedura dată a durat șase zile lucrătoare (din momentul în care banca a remis informația la Oficiul Teritorial Râșcani al Serviciul Fiscal de Stat până la confirmare).

Suntem de acord cu faptul că această procedură, prin care persoana juridică trece o singură dată, nu este principala problemă a antreprenorilor (cu siguranță nu a celor deja înregistrați, ce nu vor mai avea de trecut prin ea) și totuși, ea constituie o incomoditate pentru aproximativ 3 mii de persoane juridice noi ce sunt înregistrate anual în Republica Moldova – întreprinderi private sau organizații non-profit. Doar o zi de așteptare per entitate nou-fondată înseamnă 3 mii de zile de lucru pierdute în așteptare, anual, pentru o singură aprobare.

Date fiind cele de mai sus, vă sugerăm, stimate domnule Guvernator, să dispuneți inițierea unui dialog cu Serviciul Fiscal de Stat în scopul eliminării acestei bariere inutile prin introducerea aprobării tacite și transformarea acestei proceduri din una de aprobare în una de informare a Serviciului Fiscal, ultimii urmând să acționeze punctat în activitatea lor de monitorizare în baza unei metodologii bazate pe evaluarea riscurilor.

 

 

Cu respect,

CPR-Moldova.

Categorii: ApeluriNotes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *